Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Какво е тактически нож?

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • Какво е тактически нож?

    10-те неща, които правят ножа тактически

    Какво е тактическия нож? Изглежда всяка компания ги направи. Изглежда всеки ги използва. Но дали е така?
    Е, нека първо да кажа това: Чувал съм някои хора (Производители на ножове / Компании за ножове) казват, че няма разлика между "Обикновен" нож и"Тактически нож". И аз им задавам следния въпрос: Има ли разлика между "Боен пистолет" и "обикновен пистолет"? Разбира се, че има. Но, ако не знаете какви са тези различия, най-вероятно няма да можете да направите разлика. Има барабан, дръжка и стреля, точно както всеки друг пистолет. Въпреки това, разлики има, и за образования и опитен потребител, тези тънкости буквално може да са разликата между живота и смъртта. Има и разлика между "Тактически нож" и "обикновен нож". Нека да разгледаме следните характеристики:

    1.Дизайн

    Когато НАСА ме помолиха да изработя нож за Международната космическа станция, те ми дадоха списък със задачи, за които ножът ще бъде използван, включително някои, които са много специфични и уникални. Аз проектирах ножа от самото начало, за да отговаря на тези нужди. Когато военноморските сили на САЩ ме помолиха да изработя спасителен нож, за техните специални части (SBU), те ми дадоха списък със задачи, за които ножа е предвиден. Аз проектирах ножа специално, за да отговоря на тяхните нужди. Искането за този нож дойде като резултат на трагичен инцидент, в който няколко американски морски пехотинци се удавиха при катастрофа на хеликоптер. Спасителните ножове, които SBU имали били "обикновени" ножове, които буквално се разпаднали, докато се опитватли да освободят заклещените морски пехотинци.

    2.Цел на ножа
    Целта на ножа диктува какъв нож трябва да си вземете. Разбивач на врати ще се нуждае от различен нож от детектив. Какво е тактически нож? Да попитаме. Ножът оръжие ли е? Ножът инструмент ли е? Ножът за аварийно-спасяване ли е? Ножът за пробиване ли е? В зависимост от изискванията на работа ви, може да се наложи два или дори три ножа – не да носите, а като част от инструментите, от които се нуждаете за специфични дейности. Това са някои от въпросите, които трябва да си зададете, преди да вземете решение за покупка.
    Служител под прикритие в потенциално враждебна среда, ще има напълно различни изисквания от служител на SWAT. Аз лично съм правил ножове за агенти под прикритие, които използват тюркоазени и пастелнозелени цветовеза дръжките, така че ножовете да не изглеждат като на "ченге". В няколко случаи, лошите дори не взеха ножовете след претърсване на агентите. Били ли са тези ножове"тактически"? Попитайте агентите.

    3.Ергономия
    Ергономичността е един от най-важните аспекти от дизайна на един тактически нож. Без да става прекалено технически, ергономичността за един нож е това: Трябва да чувствате ножа удобно в ръката ви. Сега, ще стане малко по-технически. Трябва да се чувствате комфортно, когато го използвате под напрежение. Не трябва да има тесни точки, остри ъгли или неестествено усещане на дръжката. Трябва да го чувствате по същия начин при нормален захват (острието излиза нагоре при затворен юмрук) и в обратен захват (острието излиза надолу при затворен юмрук). Това е мястото, където отделяме дизайнера на ножове от графичния дизайнер. Не трябва да има сложени контури или оформления на дръжката. Внимавайте с по-изразени канали за пръсти, които ще принудят ръката ви в предварително фиксирана позиция. Трябва да има място за пръстите, нищо не трябва да ги притиска. В допълнение, ножът не трябва да е твърде голям или твърде малък за вашата ръка, трябва да бъде точния размер. Добър дизайнер може да направи това. Друг вариант е да направите малки, средни и големи версии на определен модел на нож. Крайния резултат, трябва да е такъв, че ножа да ви пасва, по размер форма и тегло. Един от най-големите комплименти, които получавам, е когато някой взима един от моите ножове, усмихва се и казва: "Сякаш е правен за мен."

    4.Размер

    Както вече казах, всеки проект трябва да бъде целенасочен. Следователно, размерът на ножа трябва да се отразява задачата,за която е предназначен. Твърде често съм виждал ножари да правят ножове, за които мислят, че са "Ултимативния Полицейски нож". След което ми показват 15-инчова кама с кожена кания с размера на Тенеси. Цялата чудесия тежи най-малко два паунда или повече. "Има стоманена топка на дръжката, така че може да се чука с него." Як нож, но или ще седи прибран в шкаф или над камината на служителя. Размерът на ножа трябва да бъде такъв, че служителят да се чувства удобно докато го носи. Само тогава той ще го носи. Гигантски сгъваеми ножове или огромни фиксирани остриета може наистина да имат своето място, но ченге никога няма да го използва, ако всеки път, когато го носи, го кара да се накланя на една страна. Моята препоръка за общо ползване и носене? Сгъваем нож с острие, 3 до 4 инча с обща дължина от 8-9 инча.

    5.Материали

    Има две категории, острие и дръжка. Започвайки с острието, аз бих препоръчал добро качество неръждаема стомана. Какво е добро качество? Честно казано, ножарската промишленост е толкова конкурентна, че всяка компания с добра репутация използва висококачествена стомана. Просто избягвайте всякакви ножове, на които е отпечатано Пакистан или Китай на острието, и не се хвърляйте на евтините. Ако ножа е само $ 3,98, той е направен в Пакистан или Китай, без значение какво се казва. Една последна дума за стоманата. Забравете за супер стоманите. Това е просто маркетинг номер, с цел да ви убеди, че една компания е по-добре от друга. Не забравяйте, че аз съм вътрешен за индустрията. Най-добрата някога използвана стомана за нож, е обикновената стара W1 инструментална стомана, която се използва в продължение на няколко стотин години. Това е нещото, от което вашите пили са направени. Кофтито е, че W1 ръждясва.

    6.Дръжка
    Дръжките могат да бъдат изработени от различни материали от пластмаса до G-10 и от титан до неръждаема стомана. Това което искате от дръжката е тя да е стабилна и да не абсорбира влага. Това което искам да кажа със стабилна е: да не се свие, надраска или напука. Стабилизираните материали обикновено са водоустойчиви. Те не трябва да абсорбират пот, вода, бензин или масло. Това елиминира повечето естествени материали, като дърво, кост, или слонова кост. Също така, избягвайте Kraton(вид полимер), меката гума, открита по някои "тактически" ножове. Тя или пада в някакъв момент или се влошава качеството и. С напредването на технологията в полимерите и композитите, по принцип можете да разчитате, че реномираните фирми, използват добри материали за дръжката. По отношение на всички метални дръжки, те вероятно ще издържат вечно. Понякога те се чувстват малко тежки и понякога са по-гладки от неметалните дръжки. От вас си зависи, кое се чувства най-добре в ръката ви. Аз нося нож, с дръжка изцяло от титаний, в джоба си всеки ден. Набраздена или грапава повърхност, разбира се, винаги ще ви даде допълнително сцепление, особено ако околната среда е мокра. Имайте предвид обаче, че материалите не правят ножа. Дизайнът прави ножа. Лош нож от добри материали все си е лош нож.

    7.Дизайн на острието

    Острието трябва да има режещ ръб и връх. Толкова е просто. По-конкретно, аз харесвам да има хубав дебел връх ножа. Ако трябва да мушкам или да копая в нещо, което може да повреди или счупи иначе деликатния връх като игла, като на някои ножове. Няколко инча режещ ръб от острието са достатъчни. Заоблените режещи ръбове прерязват кърпи и колани, много ефективно, т.е. предпазни колани. Ножовете трябва да бъде минимум от 0,125 (1/ инча до 0,187 (3/16) дебелина, за странична сила, по-дебел и сгъвача ще стане прекалено обемен и твърде тежък за носене и употреба. Аз препоръчвам твърдост от 57-59C Рокуел, противно на някои, които закаляват ножовете си до 61C Рокуел. От практически опит знам, че това е прекалено твърдо и чупливо. Аз ще изтъпя ножа, всеки нож, без значение какво твърди, който и да е производител, и аз ще трябва да мога да го заостря без да имам екзотични диамантени точила. Ако съм на бойното поле, може дори да се наложи да използвам камък. При 57-59 C Рокуел, острието има някаква присъща гъвкавост. В края на краищата, тъп нож все пак е нож. Счупения нож. . . е скъп боклук. Една последна дума за остриета. Винаги, повтарям винаги, взимайте нож с назъбен край. Те винаги режат, дори когато са тъпи, а и прерязват предпазния колан, като нещо вулгарно минава през гъска.

    8.Заключване

    Не съм голям фен на ключалките. И тук, компаниите се борят за всеки квадратен сантиметър от пазара, който могат да завземат. Сгъваемия нож винаги се сгъва. Схващате ли? Никога не разчитайте на ключалката. Това не е нож с фиксирано острие! Счупвал съм ги всички те. Повтарям, счупвал съм ги всички те. Има заключване с гръб, има линейно заключване, има и заключване по ос-та. Те всички са добри, но нито един не е перфектен. Разбира се, големите компании имат по-добри ключалки, евтините чуждестранни боклуци, са си боклуци. Не се доверявайте на нож за $ 6. Пръстите ви струват ли повече от $ 6? Ако искате нож, който никога няма да се сгъне, вземете си с фиксирано острие.

    9.С фиксирано острие или сгъваем

    Това може да бъде под категорията на целта на ножа. Някои хора харесват сгъваемите, други харесват с фиксирани остриета. Този с фиксираното острие, по същност, е по-як от сгъваемите (няма движещи се части). Затова стигаме до това: Какво смяташ да правиш с ножа? Един отряд от въздушните сили би избрал голям фиксиран нож, който да носи с него в пилотската кабина на хеликоптера. Един SWAT кикър вероятно ще избере стабилен нож с фиксирано острие, който да може да реже, кълца, или отсича нещата, с които вероятно ще се сблъска. Това не цели да каже, че всички фиксирани остриета трябва да бъдат огромни като мачете. Някои ченгета, които предпочитат фиксирани остриета носят и много по-малка версия. Тези ножове, които са със същия размер като отворен сгъваем нож са много удобни, ефективни и достатъчно компактни, за да се носят всеки ден. Изборът между сгъваем и с фиксирано острие трябва да се движи около това за какво го използвате на първо място и от предпочитанията на второ. Искам да ви задам този въпрос. Колко пъти сте използвали пистолета си да забиете пирон в парче дърво? Това не е чук, казвате? Ножа също не е чук. Какво мога да кажа за сгъваемите, което все още не съм казал? Може би само това. Почти всеки полицай, който носи фиксиран нож в багажа си има сгъваем нож, прибран в джоба си.

    10.Опции за носене

    Точно както при основното ви оръжие или резервното, изберете място, където да носите със себе си ножа си, и винаги го носете там. Има много видове калъфи от кожа, найлон или кидекс на пазара. Ако носите ножа на колана си, всеки от тези калъфи е подходящ, стига да е добре направен. Повечето модерни "тактически" ножове имат метална пружинена щипка, която се монтира директно върху дръжката. Някои щипки са монтирани отпред, а някои от тях са монтирани отзад на ножа. Не ми пука коя, просто изберете една и се придържайте към нея. Това ви позволява да носите ножа в джоба на панталоните ви, захванат за по-лесен достъп. От коя страна? От страната на пистолета или от другата? Отново е въпрос на лично предпочитание. Някои хора не искат да се претрупва страната, от която им е пистолета с прекалено много възможности за избор. Някои полицаи носят ножа в джоба от другата страна на пистолета си, като резервно оръжие в случай, че им отнемат пистолета. Имал съм случаи, при които няколко момчета са ми казвали, че съм сложил клипа на грешния край (отзад) на моите ножове. Извинявайте, явно това съм го пропуснал, в книгата "Как да се изработи Тактически нож". Няма правилен или грешен начин на носене на един нож. Той трябва да бъде лесен за достъп и трябва да бъде на едно и също място през цялото време. Това е всичко. Жабката или багажника на колата са лош избор.

    11.Репутация

    Това е един от тези нематериални активи, които са малко трудни за описване, но ще се пробвам. Ако имате избор, не бихте купили за $ 100 Saturday Nite Special за вашето бойно оръжие. Така е и при ножовете. Има няколко важни неща по това отношение. Вашият нож може да се счупи или да се нуждаете от поддръжка в някакъв момент. Производителя на вашия нож, ще гарантира ли за техния продукт и ще спази ли гаранцията? Ще бъдете изненадани. Не забравяйте, че аз съм вътрешен за индустрията. Дали компанията знае какво прави? Не забравяйте, че нещо боядисано в черно не прави тактически нож, това е просто нещо черно. Инженери и 19-годишният графични дизайнери, проектират ужасни ножове. Те не са виновни, те просто не са ножари. А ето и още един, за който да внимавате. Ако пише нещо от сорта на “official SWAT”, “Army Ranger”, “Delta Recon(Какво, по дяволите, е това?) Или “FBI HRT” на острието, аз ви гарантирам, 100% ви гарантирам, че това не е истинско. Стойте далеч от тях. Ножовете са произведени в Китай и етикетите им са неверни. По дяволите, те не са неправилни, те са лъжа! Лично аз харесвам да видя "Произведено в САЩ" на нещата, които си купувам. Но това съм аз.
    Вземете ножа си от компания, която се интересува от своя продукт и се гордее с това, което те прави. Има такива - просто трябва да потърсите.
    В крайна сметка, "Тактическият нож", който решите да носите, трябва да бъде този, на който имате доверие. Изберете нож от реномиран производител и го купете от реномиран дилър. Срещите за размяна не са в този списък. Ножа, за разлика от пистолета, се използва за много ежеднежни цели, обаче, някой ден може да се наложи да спасите живота на любимия човек, партньора си, себе си, или на напълно непознат. Ножа ви ще се справи ли с тази задача? Има една компания, която има това мото: "Когато Вашият живот зависи от Вашето оборудване. . . Вземете оборудването, на което вашия живот може да разчита." Познай коя е компанията?

    Е.Емерсон

  • #2
    От: Какво е тактически нож?

    Браво, много истини казва човека. На мен най-много ми хареса:

    Винаги, повтарям винаги, взимайте нож с назъбен край. Те винаги режат, дори когато са тъпи
    If you can't stand behind our troops feel free to stand in front of them!

    Коментар


    • #3
      От: Какво е тактически нож?

      Ей, за да пробутват търговската марка "тактически нож" даже и принципи измислят... Няма да влизам в подробности, по ножарските форуми този въпрос се дъвка и предъвква доста време, така че който иска може да намери и проследи дискусиите.

      Лично за мен "тактически нож" е напълно измислено търговско понятие, целящо да увеличи продажбите на определени марки (обикновено позакъсали).

      Коментар


      • #4
        От: Какво е тактически нож?

        Най-важното условие за да бъде един нож мноооого тактически на първо място трябва да е нефункционален. Препоръчително е също така да е грозен и поне на четворна цена. Наличието на различни размери дупки в които можеш да си пъхнеш различни размери клечки не е за пренебрегване. Добре е формата на острието да е силно причудлива та и без тва объркания рамбо да се чуди къде да си го завре за да не му пречи докато търси нещо с което да си нареже бахура.

        Натиснете снимката за да я уголемите

Име:$(KGrHqQOKnEE4LlN,)Q!BOMMENqWKQ~~_35.JPG
Прегледи:1
Размер:12.7 КБ
ID:5490230

        Натиснете снимката за да я уголемите

Име:10-mikefrankllin.gif
Прегледи:1
Размер:131.7 КБ
ID:5490231

        Натиснете снимката за да я уголемите

Име:1107763_090630010507_Tactical-Combat.jpg
Прегледи:1
Размер:44.7 КБ
ID:5490232

        Натиснете снимката за да я уголемите

Име:148186785_-15386-tactical-knife-pocket-knife-folding-knife-420j2-.jpg
Прегледи:1
Размер:12.4 КБ
ID:5490233

        Натиснете снимката за да я уголемите

Име:boker-plus-01bo430-bat-tactical-pocket-knife.jpg
Прегледи:1
Размер:77.9 КБ
ID:5490234

        Натиснете снимката за да я уголемите

Име:cop.jpg
Прегледи:1
Размер:35.3 КБ
ID:5490235

        Натиснете снимката за да я уголемите

Име:Dawson-Large-Karambit-Field-Tactical-Knife.jpg
Прегледи:1
Размер:166.8 КБ
ID:5490237

        Натиснете снимката за да я уголемите

Име:KNIFE_JWRB_300X300.jpg
Прегледи:1
Размер:23.8 КБ
ID:5490238

        Натиснете снимката за да я уголемите

Име:knife-jm13b.jpg
Прегледи:1
Размер:12.1 КБ
ID:5490239

        Натиснете снимката за да я уголемите

Име:l_m-tech-xtreme-tactical-fighting-knife-4703.jpg
Прегледи:1
Размер:32.3 КБ
ID:5490240

        Натиснете снимката за да я уголемите

Име:ma-4_ii_s30v_montage.jpg
Прегледи:1
Размер:78.2 КБ
ID:5490241

        Натиснете снимката за да я уголемите

Име:manticuda-vfk-tactical-knife.jpg
Прегледи:1
Размер:56.5 КБ
ID:5490242

        Натиснете снимката за да я уголемите

Име:mantis.jpg
Прегледи:1
Размер:40.8 КБ
ID:5490243

        Натиснете снимката за да я уголемите

Име:rao-00-main-horizontal.jpg
Прегледи:1
Размер:36.2 КБ
ID:5490244

        Натиснете снимката за да я уголемите

Име:s-3021.jpg
Прегледи:1
Размер:65.7 КБ
ID:5490245
        Последно редактирано от droba; 05-06-13, 10:49.
        О, ефимерност! О, най-безсилно и позорно време в живота на моя народ — времето от разсъмване до отварянето на магазините за спиртни напитки! Колко излишни бели косми е вплело то във всички нас, в бездомните и страдащи шатени!

        Коментар


        • #5
          От: Какво е тактически нож?

          Първоначално публикуван от knifeman Преглед на мнение
          10-те неща, които правят ножа тактически

          ...

          11.Репутация

          ...Има една компания, която има това мото: "Когато Вашият живот зависи от Вашето оборудване. . . Вземете оборудването, на което вашия живот може да разчита." Познай коя е компанията?

          Е.Емерсон
          И кое е компанията?
          Човешко е да се греши... Но това че грешиш, още не означава, че си станал ЧОВЕК!

          "Когато някой не може да направи нещо, поради недостатък на сили, той вини за това случая."

          Коментар


          • #6
            От: Какво е тактически нож?

            Първоначално публикуван от Dimitar Nenchev Преглед на мнение
            Браво, много истини казва човека. На мен най-много ми хареса:



            Aaaaa, това е моя фраза!!!

            Коментар


            • #7
              От: Какво е тактически нож?

              Първоначално публикуван от s_s1 Преглед на мнение
              И кое е компанията?
              Емерсон разбира се...

              Коментар


              • #8
                От: Какво е тактически нож?

                Първоначално публикуван от droba Преглед на мнение
                Най-важното условие за да бъде един нож мноооого тактически на първо място трябва да е нефункционален. Препоръчително е също така да е грозен и поне на четворна цена. Наличието на различни размери дупки в които можеш да си пъхнеш различни размери клечки не е за пренебрегване. Добре е формата на острието да е силно причудлива та и без тва объркания рамбо да се чуди къде да си го завре за да не му пречи докато търси нещо с което да си нареже бахура.
                Мдам, доста точно описание. Допълнителна екстра е ножа да е яко камуфлиран, така че като изпадне в тревата, после да не можеш да си го намериш без металотърсач и граничарско куче. Та, ИМХО тактическия нож е като морското свинче - нито е живее в морето, нито е прасе.
                Синьо небе над златни жита. Ако някой се чуди - Добруджа е. Южна. Българска.

                Коментар


                • #9
                  От: Какво е тактически нож?

                  И разберете най-после че думата "ултимативен" в българския език няма грам общо с "ultimate", което означава "окончателно", а в конкретния случай - "върховно, окончателно, най-добро".

                  Това, заедно с превеждането на "eventually" като "евентуално" (а не като "В крайна сметка") е един от най-срещаните артефакти на машинния превод. А меко казано променя смисъла
                  Издъних се на Тюринг теста

                  Коментар


                  • #10
                    От: Какво е тактически нож?

                    По принцип Дроба е прав. Повечето фирми спекулират (ако трябва да се самоцитирам надписа "tactical" или "Magnum" съсставлява около 20% от цената на даден продукт, но и доказано вдига продажбите почти двойно).
                    Все пак ножовете на Емерсон са доста семпли и практични. Не съм фен на марката, но определено я уважавам.

                    Коментар


                    • #11
                      От: Какво е тактически нож?

                      Първоначално публикуван от jose Преглед на мнение
                      Все пак ножовете на Емерсон са доста семпли и практични. Не съм фен на марката, но определено я уважавам.
                      IMHO, прекалено много спекулира с термини като specwar, тактикъл и т.н. Явно има да връща на Марчинко, за рекламата дето му направи в книгите си. За мен си остава определено overpriced ,наред с яки и куул марки от типа на Бюсе, Swamp Rat, Zero Tolerance и прочие производители на тактически винкели и шпатули за мазане на лютеница. 250 гущера за сгъвайка от 154 СМ - аре нема нужда, ако да я е отвръщал в сутрешни сълзи на девствена русалка. Гербер Гатор в същата стомана го дават за 60 доларес. Ясно че между Гербер и Ърни Емерсън има известна разлика, ама чак пък Х4.... хммм.

                      Ся да не остане някой обиден - и аз се поддадох на командосията, и си напазарувах едно ЗТ (а предвиждам и едно CQC-10), но е факт че го направих чисто по емоционални подбуди - мноу яко изглежда тоз нож, и тва е. В същото време един елементарен викс за 20 кинта е в пъти по-функционален от него. Та тия пичове играят на тънката струна на рамбовщината в нас, и за жалост - в повечето пъти им се получава
                      Последно редактирано от windwarrior; 05-06-13, 19:47.
                      Синьо небе над златни жита. Ако някой се чуди - Добруджа е. Южна. Българска.

                      Коментар


                      • #12
                        От: Какво е тактически нож?

                        Това е моя "тактически" нож.Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMAG0319.jpg
Прегледи:1
Размер:99.2 КБ
ID:5490369

                        Коментар


                        • #13
                          От: Какво е тактически нож?

                          Може ли Сибирски, Митко и други, които имат опит, да споделят какво са използвали в истинска бойна ситуация и какви са им впечатленията?
                          Лопата - друг солдата!!!

                          Коментар


                          • #14
                            От: Какво е тактически нож?

                            Най-вероятно ей това ножЕ със съответната приставка към него.

                            Натиснете снимката за да я уголемите

Име:ak47_knife.png
Прегледи:1
Размер:24.1 КБ
ID:5490392
                            Седя и си мисля... по едно време усещам, че само седя...

                            Коментар


                            • #15
                              От: Какво е тактически нож?

                              Първоначално публикуван от windwarrior Преглед на мнение
                              IMHO, прекалено много спекулира с термини като specwar, тактикъл и т.н. Явно има да връща на Марчинко, за рекламата дето му направи в книгите си. За мен си остава определено overpriced ,наред с яки и куул марки от типа на Бюсе, Swamp Rat, Zero Tolerance и прочие производители на тактически винкели и шпатули за мазане на лютеница. 250 гущера за сгъвайка от 154 СМ - аре нема нужда, ако да я е отвръщал в сутрешни сълзи на девствена русалка. Гербер Гатор в същата стомана го дават за 60 доларес. Ясно че между Гербер и Ърни Емерсън има известна разлика, ама чак пък Х4.... хммм.

                              Ся да не остане някой обиден - и аз се поддадох на командосията, и си напазарувах едно ЗТ (а предвиждам и едно CQC-10), но е факт че го направих чисто по емоционални подбуди - мноу яко изглежда тоз нож, и тва е. В същото време един елементарен викс за 20 кинта е в пъти по-функционален от него. Та тия пичове играят на тънката струна на рамбовщината в нас, и за жалост - в повечето пъти им се получава
                              Както винаги, мнението ти си заслужава да се прочете, но в случая беше достатъчно/според мен да цитираш стария си подпис!

                              Първоначално публикуван от ivo-police Преглед на мнение
                              Това е моя "тактически" нож.
                              И кое му е тактическото?
                              "Make love, not war!"

                              Коментар

                              Активност за темата

                              Свий

                              В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

                              Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

                              Зареждам...
                              X