понеделник, 2 ноември 2015 г.

10 правила за бойни ножове от Гейб Суарез!

Гейб Суарез e основател, ръководител и главен инструктор на най-ефективния от достъпните цивилни, военни и полицейски тренировъчни центрове - Суарез Интернешънъл (добре известен в тесните кръгове), пише интересни текстове, свързани с боевата подготовка и свързаните с нея дисциплини.  Наскоро намерих три негови записа, касаещи бойните ножове, техния подбор и използване. Те ми се сториха много интересни и аз направих превод, представен по-долу.

Всички ги носим, но малцина се замислят какво място заема ножа в нашия живот. Оръжие на първа линия, когато пистолетът не е под ръка поради ограничения, недостъпност или загубване, или когато има отказ от него - ваш личен избор. Ако всичко тръгне на лошо и ви потрябва нож, то неговото използване трябва да бъде агресивно, жестоко и смъртоносно, а не ''отбранително''.  В някои ситуации може да изплашите противника(ците), а в други да ги намушкате. Бойният нож трябва да бъде прост и удобен при нанасяне на удари до такава степен, че неговото използване да е ваш инстинкт. Колкото по-сложен е ножа и колкото по-внимателно е измислена системата за неговото използване, толкова по-малко е препоръчително използването му.  И обратно -колкото по-прост е ножа и неговата система, колкото повече груба методика, толкова по-добре е използването на такъв нож в бой. Нож с фиксирано острие е по-подходящ, отколкото сгъваемия, но и сгъваемия може да бъде полезен в някои случаи. Ако използвате сгъваем нож, заключването трябва да бъде надеждно и несложно технически.
Учете се да бъдете жестоки, когато използвате нож.




10 правила за подбор на боен нож:

- Нужен вие остър нож. Не можете да порежете някой друг с тъпа закръглена заключалка.  Ако ви звучи вулгарно, то е и така. Няма нищо изящно във вкарването и прорязването на стомана в гърлото на човек, съпротивляващ се на това.
- Острието трябва да е на една линия с дръжката. Извитите остриета могат да бъдат майсторство за техните производители, но те засядат при удар в ключицата.  Достатъчно дълбоко..., но не прекалено. И това правило се отнася за повечето ножове.
- Дръжка от груб материал  G-10 (текстолит) или грубо изработен Zytel (полиамид), когато нанасяте удар в/у друг човек, всички ножове и ръце ще бъдат в кръв. 

 - Удобство при разгъване. Сега през 2009 г. понятието ''вълна'' в днешно време е старо, колкото пирамидите. Бойния нож трябва да има добра стомана. Това не означава неръждаема стомана.
Отново, ако е сгъваем нож, трябва да има клипса за човек, да може да го носи, както си иска. Колкото повече работя над тази система, ориентирана към убийство, толкова повече ми харесва обратният захват на острието. Това означава прав удар с острието и напред.

- Цената трябва да е изгодна. Забележете, не казах НИСКА! Евтините ножове са за идиоти. Изгодно означава, че ако го счупя, сърцето ми няма да е разбито от загубата на моя специален, уникален нож.

- Такива ножове трябва да използват всички. Благодарение на това вас няма да могат да ви идентифицират или свържат с това снаряжение, което използвате вие.
Ако се каже, че част от този материал идва от престъпния свят, а не от добрите момчета, спазващи закона, то е така и така. Никой няма да се обръща след гладко избръснат американец, за да се научи да реже гърла.

- Битката с ножове е изпълнена с ярост и жестокост, а не с ум и зрелища. Аз помня как СWS (участник във форум
) имаше спаринг с експерт, който бяхме довели веднъж. Той тогава падна славно. Най-интересното бе, че ловък и артистичен експерт по бой с ножове успя един път да отвърни на удара с удар. Но това беше след като CWS имаше попадения в/у него - три или четири пъти.

- Учете се да нанасяте удар - СИЛНО!
Учете се да държите ножа така, че да не го загубите, когато нанасяте СИЛЕН УДАР! Така, както малко от нас ходят с 23 см. ''Бауи'', - преценявайте вашите цели. Вие може да не сте в състояние да отсечете главата на противника, но ще можете да разрежете югуларната вена с 5 см нож.

- Работейки с краката, вие може да излезете от линията на атака, но също така може да се приближите, за да НАНЕСЕТЕ СИЛЕН УДАР.
В този момент, когато разполагате с нож, всички намерения трябва да се заключават в това, да атакувате противника, а не да спорите, отбивате или го молите да си тръгне. Дръжката на ножа ТРЯБВА да бъде достатъчно груба, за да остане в ръката ти, ако тя е цялата в кръв (надявам се не твоята).

- Острието трябва да бъде на една линия с посоката на удара. В Cold Steel Scimitar или Spyderco Chinook това не е така, а Cold Steel AK-47 и Spyderco Yojimbo се явяват добри примери.
За тренировки всеки нож трябва да има тренировъчен аналог (затъпен) и дървен/каучуков макет (напр. Nok). Тренировъчен нож, необходим за техники и подходи.  Дървен макет - за атаки или спаринг.
Въпреки съветите на други хора, използвайте вашият боен нож за всичко. От отваряне на писма, до нарязване на сирене или домати. Използвайте ножа си ежедневно, нека винаги да е остър и удобен за употреба. Направете неговото използване толкова естествено, колкото почесването по задника.