Как да станете добри в битката с ножове

Автор: Tamara Smith
Дата На Създаване: 24 Януари 2021
Дата На Актуализиране: 27 Март 2024
Anonim
Перс VS Шовхал. Тарасов VS Сивый. Ганнибал VS Парфюмер. Финал гран-при. Аловсет Мамиев. Бой за пояс
Видео: Перс VS Шовхал. Тарасов VS Сивый. Ганнибал VS Парфюмер. Финал гран-при. Аловсет Мамиев. Бой за пояс

Съдържание

Изтеглете статия Други раздели

Изтеглете статия

Борбата с ножове не е свързана с борба, а с оцеляване и защита срещу атака. Ако искате да се научите да се защитавате с нож, имате нужда от интелигентност, баланс и прецизност. Можете да се научите да носите безопасно и законно ножове, както и как да се защитавате правилно от потенциални атаки.

Стъпки

Част 1 от 3: Носене на нож


  1. Научете законите относно носенето на ножове във вашия район. На повечето места е законно да носите повечето видове ножове, както на открито, така и скрито, но ако искате да започнете да носите нож за самозащита, важно е да се уверите, че знаете закона на земята, за да се предпазите, юридически и физически. В Съединените щати можете да прочетете за законите от щат до щат, като кликнете тук.
    • На повечето места ножовете на Bowie, сгъваемите ножове и други ножове в стил лов са почти универсално законни за притежание и носене.
    • Превключващи остриета, дирки, стилети, балисонг, бастунни ножове и други „заблуждаващи“ стилове ножове се третират по различен начин. В някои области е законно да притежавате тези видове ножове, но не е законно да ги носите.

  2. Изберете подходящ нож за самозащита. По принцип борбата с ножове и защитата на ножовете се извършват с фиксирани ножове, обикновено с остриета с дължина 5-7 инча (12,7-17,78 см), но е важно да оразмерите защитния си нож според ръката и стила си на бой. Техниките обаче ще се прилагат за почти всякакъв вид нож, независимо дали е тактически нож с неподвижно острие, сгъваем ловен нож или други стилове ножове.
    • Хванете линийка, за да измервате захвата си от втората кокалче на показалеца до втората кокалче на пръста си. Искате сцеплението на добър защитен нож да съответства възможно най-точно на този размер.
    • Думите на мъдростта на крокодил Дънди звучат донякъде вярно в защита на ножа. По-големият, по-плашещ нож може да направи повече, за да ви предпази, отколкото швейцарската армия. И все пак можете да се научите да се защитавате, независимо какво острие носите.

  3. Поддържайте ножа си чист и добре поддържан. Тъпият нож е по-опасен нож и е важно да запазите всичките си ножове - тактически, ловни или кухненски - остри, чисти и добре поддържани. Научете се сами да усъвършенствате и заточвате ножовете си, за да ги поддържате в изправност.
    • Сгъваемите ножове трябва редовно да се смазват, за да се запази максимално гладкото действие.
  4. Обучете се в самозащита. Ако въведете нож в раздори и не знаете как да се защитите, по-вероятно е в крайна сметка този да заседне. Ако не знаете как да се защитите, не трябва да носите нож за целите на отбраната. Вземете общ клас за лична самозащита, за да се научите да контролирате обкръжението си и да запазите спокойствие при физически раздори.
    • Курсовете за борба с ножове и тояги са широко достъпни в метрото. Проверете наличните неща и получете подробно индивидуално обучение, за да научите как да владеете нож правилно и безопасно.
    • Като цяло трябва да гледате на ножа като на ежедневен инструмент, който може да се използва за самозащита, ако някой провокира разпра, а не като на оръжие, което е само за борба. Трябва да изтеглите ножа си само ако опонентът ви размахва нож. Освен това изтеглете ножа си само ако възнамерявате да го използвате. Използването на оръжие за сплашване вероятно ще постави противника в отговор на битка или полет и инерцията може да се промени бързо в тяхна полза. Начертайте и предприемете действия или изберете друг курс. Опитите за сплашване (макар и потенциално успешни) дават възможност на противника да реагира и да контролира спора.
    • На повечето места размахването или изтеглянето на ножа ви по заплашителен начин е престъпление, наказуемо с глоби и евентуално затвор.
    ЕКСПЕРТЕН СЪВЕТ

    Адриан Тандес

    Инструкторът на Jeet Kune Do Adrian Tandez е основател и главен инструктор на Tandez Academy, световноизвестен център за обучение по самозащита в Маунтин Вю, Калифорния. Обучен под ръководството на бойния художник Дан Иносанто, Адриан е сертифициран инструктор по Jeet Kune Do на Bruce Lee, филипински бойни изкуства и Silat. Адриан има над 25 години опит в обучението по самозащита.

    Адриан Тандес
    Инструктор на Jeet Kune Do

    В Кали, което е филипинско бойно изкуство, има много тренировки с ножове. Едно от нещата, които преподаваме, се нарича дефангиране на змията, което означава, че ако някой се опита да ви атакува с нож, вашата цел номер едно е да деактивирате ръката, която държи оръжието. Така че, ако имате нож, бихте се опитали да отрежете ръката или ръката на оръжието им с цел да ги накарате да пуснат ножа.

  5. Практикувайте с маркери. Когато започнете да научавате за битка с нож, опитайте малък експеримент. Имайте някой много по-слаб от вас: по-малък спаринг партньор, по-малък брат или дори дъщеря ви и им дайте постоянен маркер с изключена капачка. Свалете ризата си и им кажете да се опитат да ви маркират възможно най-много пъти, докато се опитвате да ги спрете. След това пребройте маркерните линии в края. А сега си представете, че маркерът е нож.
    • Дори ако имате опит в самозащита, дори в ММА или карате, бързо ще се сблъскате с твърда истина: доста е лесно някой да ви острие острието в непосредствена близост и нож прави за смъртоносен нападател, ако не знаете какво правите.
    • Това е отличен начин да практикувате уменията си за биене на ножове в перфектна безопасност. Никога не се опитвайте да практикувате битка с нож с наточено острие. Използвайте маркери или практикувайте ножове.

Част 2 от 3: Защита на себе си с нож

  1. Оценете нападателя си. Ако ще носите нож, трябва да сте сигурни, че няма да го въведете в битката. Ножовете трябва да се теглят само ако се страхувате за живота си във физическа разправа, защото опонентът ви също е изтеглил нож, пистолет или друго оръжие по заплашителен начин. Винаги използвайте ножа си първо, за да се опитате да избегнете раздора, след това да се защитите, ако е необходимо.
    • Никога теглете ножове върху невъоръжени нападатели. Научете се да се защитавате без използване на оръжие и избягвайте физически битки на всяка цена.
    • Ако някой се приближи до вас със заплашителен поглед, погледнете ръцете му и джобовете им. Ако видите оръжие, извадете ножа си.
  2. Научете се да рисувате безопасно ножа си. Когато рисувате нож с неподвижно острие, уверете се, че острието винаги е насочено към тялото ви. Поддържайте здраво захващане на дръжката и изпънете здраво ножа нагоре, навън и далеч от себе си, за да заемете защитна поза. Обикновено повечето хора носят ножа от противоположната страна на тялото като доминираща ръка за тази цел.
    • Сгъваемите ножове също могат да се носят в джоба ви, но това може да направи рисуването малко по-бавно и тромаво. Опитайте да вземете сгъваем нож с бързо завъртащ се палец, за да го отворите възможно най-бързо след рисуване.
    • Няма начин да носите и рисувате. Много от това зависи от личните предпочитания. Експериментирайте с различни ножове, за да усетите какво е най-удобно за вас.
  3. Стиснете правилно ножа си. Има разнообразие от различни дръжки, използвани за самозащита с ножове, в зависимост от предпочитанията. Упражнявайте се да рисувате и държите ножа си по възможно най-удобните и сигурни начини, предвид стила ви на бой, силата и теглото на острието ви. Най-основният и най-лесният начин за учене е може би сцеплението с чук напред.
    • Дръжки напред включвайте държането на ножа за хватката, пръстите ви са обвити изцяло и острието е обърнато навън от вас, сочейки право нагоре към небето. Вариациите на този захват зависят най-вече от това къде поставяте палеца си за подсилване, но най-основният е захватът на чука, при който обвивате палеца си около дръжката, за да закрепите ножа в ръката си.
    • Обратни дръжки обикновено се държат по абсолютно същия начин, но с острието, сочещо надолу към земята. Възможно е да направите обратен захват с ръба на острието, сочещ назад към вас, но това не се препоръчва за начинаещи.
  4. Дръжте тялото си зад ножа си. Изключително важно е да използвате ножа си като защитен инструмент, предпазващ лицето, врата и торса срещу нападател, на всяка цена. Направете тялото си възможно най-малко, като приведете раменете си и наведете главата си, като протегнете ръката си, която държи ножа пред вас, огъната под ъгъл от 45 градуса.
    • Не протягайте ръката на ножа си докрай, което ще я направи уязвима за атака.
    • Използвайте другата си ръка, за да пазите гърдите, врата и стомаха си, докато се криете зад ножа си. Не искате да предлагате невъоръжената си ръка като някакъв щит или пазач. Поставете ножа си винаги, винаги.
  5. Движете се постоянно. Ако и двамата изтегляте ножове, направете голяма крачка назад, но през цялото време останете с лице към опонента си, ножа си между тялото и опонента си. Представете си, че има магнит, насочващ ножа ви към ножа на опонента ви.
    • Като цяло можете да се движите в една от четирите посоки: напред, назад и кръг надясно или наляво. Винаги трябва да се движите в някаква посока, за да се предпазите и да направите по-трудно ударите. Никога не стойте с плоски крака.
  6. Използвайте ножа си за разсейване. Повечето нападатели няма да се интересуват от действително да ви атакуват, особено ако току-що сте издърпали нож, който изглежда, сякаш знаете как да използвате. Никой не иска да влезе в битка с нож. Ако някой е дръпнал нож върху вас и вие сте извадили нож в замяна, това се надяваме да е краят му. В идеалния случай издърпването на ножа и разсейването на противника трябва да бъде краят на битката.
    • Начертайте ножа си и издайте предупреждение, нещо като: "Това е нож за долар, даден ми от моя инструктор по тактически нож, който работи за Blackwater. Аз го изострям всяка вечер. Повярвайте ми, не искате да се приближавате никъде. Нека просто го наречем една нощ. "
    • Кийт Ричардс, известен ентусиаст на ножа, обичаше да казва, че единствената цел на издърпването на ножа е да накарате някой да гледа на ножа като на разсейване, преди да завършите битката, като ги ритате между краката. Не е най-лошата идея.
  7. Парирайте, като избягвате и контролирате ударната ръка на опонента си. Борбата с ножове не прилича много на битка с мечове. Няма да блъскате остриета или да правите много пари в битка с нож, но все пак е важно да отклоните това, което може да бъде опустошителен удар, като отстраните ударите, като завъртите 90 градуса към външната страна на ударната ръка на опонента си, след което използвате другата си ръка за хващане лакът на опонента ви и се опитайте да ги обезоръжите.
    • Винаги е за предпочитане да използвате ножа си, за да удряте или блокирате ръката на опонента си, вместо да се опитвате да ги хванете.
    • Ако няма друга възможност, трябва да блокирате с другата си ръка, за да защитите жизненоважните си органи. Порезът, дори тежък, на ръката ви е за предпочитане пред прободната рана в слънчевия ви сплит.
    • Прочетете следващия раздел за повече информация относно защитните удари за обезоръжаване на опонента ви.
  8. Винаги избягвайте сбивания, ако е възможно. Издърпването и използването на ножа ви трябва да бъде крайна мярка, взета само ако животът ви е застрашен. Ако можете напълно да избегнете конфронтацията или да избягате, направете това вместо това и избегнете потенциално смъртоносна ситуация.
    • Ако получите лоша порезна или прободна рана, незабавно натиснете раната, за да се опитате да спрете кървенето и да потърсите медицинска помощ. Поддържайте постоянен натиск върху раната, докато не получите професионална грижа.

Част 3 от 3: Удар с нож

  1. Обратно извън поразителния обхват. Битката с нож не е свързана с това да се доближите, а да стоите далеч от пътя. По-голямата част от битката ще бъдете вие ​​да се накланяте и да избягвате, чакайки вашите моменти, за да ударите с бързи малки обезоръжаващи удари, които ще сложат край на битката завинаги.Ако изглежда, че всъщност ще бъдете нападнат от някой с нож, направете цяла крачка назад.
    • Отделете минута, за да оцените обкръжението си и да се преместите на открито пространство. Трябва да можете да се движите назад с лекота. Ако сте в тясна обстановка, ще бъде трудно да се защитите.
  2. Опитайте се да обезоръжите нападателя си. Повечето неопитни маниаци ще направят дива наклонена черта някъде близо до лицето ви, което трябва да ви даде първата възможност да спрете битката бързо, когато допуснат тази грешка. Когато опонентът ви удари, контраударът ви трябва да бъде бърз, точен и да прекрати битката незабавно.
    • Ако се наклонят ниско, към стомаха ви, придвижете се с тях, като направите голяма крачка назад и встрани. Докато ръката им е удължена, носете ножа си върху предмишницата им, насочете надолу и наклонете с острието си в китката, опитвайки се да ги накарате да изпуснат ножа.
    • Ако се наклонят високо, преместете се с тях, като направите голяма крачка назад и встрани, след това наклонете с острието си нагоре към долната част на предмишницата. Насочете се към областта на предмишницата и китката, опитвайки се да ги накарате да изпуснат ножа.
  3. Никога не използвайте другата си ръка като "щит."Често срещано погрешно схващане е, че искате да блокирате с другата си ръка, изваждайки ножа на опонента си и след това да се приближите за удар. Изглежда, че има смисъл, но един или два наклонени удара на вашата" блокираща "ръка с нож на нападател ще загубите кръв и ще бъдете почти неспособни много бързо, правейки вашето "придвижване" невероятно предложение. Вместо това трябва да се научите да използвате ножа си, за да блокирате и да нанасяте удари при единични маневри.
    • Ако видите възможност да хванете китката на опонента си с противоположната си ръка, това е друга история и може да искате да я вземете.
    • Очевидно е, че ако има ситуация, която е изключително ужасна, може да се наложи да предложите жертвена ръка, за да защитите главата и гърлото си, но както подсказват вашите маркери, това ще стане грозно наистина бързо. Трябва да бъдете бързи с обезоръжаващите си удари и да не навлизате в нещо с повече контакти.
  4. Никога не си хвърляйте ножа. Абсолютното последно нещо, което искате да направите в битка с нож един на един, е да загубите ножа си. Защитата срещу нападател с нож, когато го нямате, е изключително трудна, както би трябвало да предложи вашето упражнение с маркер. Всъщност да ударите някого с хвърлен нож е изключително малко вероятно и най-вероятно ще загубите ножа си и ще се окажете в беда. Дръжте ножа си в ръка през цялото време.

Въпроси и отговори на общността



Какви оръжия мога да имам в училище, за да се предпазя от заплахи, които няма да ме затруднят?

Повечето, ако не всички оръжия, няма да бъдат разрешени във вашето училище, въпреки че всяко училище има своя собствена политика за оръжия. Трябва да проверите политиката на училището си, за да видите дали можете да разберете какви оръжия биха били разрешени.


  • Добър ли е джобният нож за борба с ножа?

    Зависи от вида джобен нож. Повечето не са добри за битка с ножове, но други, като сгъваем карамбит (ако е законно) например, също могат да бъдат много жизнеспособен избор. Ножовете, направени специално за бой, са най-добрите обаче.


  • Къде е най-доброто място за закупуване на ножове?

    Магазините за спортни стоки, магазини за къмпинг или магазини за ножове (ако има такива) биха били най-добрите ви възможности. Ако нямате магазин близо до вас, който да продава ножовете, които искате, тогава търсенето в интернет ще бъде следващото най-добро нещо.


  • Ако по-голям противник ме атакува отзад, все още ли се счита за самозащита да използва ножа ми, за да ми помогне да избягам?

    Да, това пак би се считало за самозащита.


  • Колко време ще отнеме да научите и овладеете битката с ножове?

    Наистина зависи от това колко бързо се учиш. Ако сте с обучен и специализиран инструктор, това не би трябвало да отнеме повече от месец или повече. Ако преподавате сами, уверете се, че знаете валидността на вашите източници и тренирайте в безопасна среда с тренировъчен нож или маркер.


  • Ами ако се бия с двама или повече души наведнъж?

    Борбата с множество нападатели е много предизвикателна; вашите движения трябва да бъдат прецизни и ефективни. Също така трябва постоянно да оценявате всички опоненти и да проверявате, който се нуждае от най-непосредственото внимание почти моментално. Това не е време за милост - не се колебайте да използвате убийствени или осакатяващи удари.


  • Ще работи ли ножът с две ръце с методите?

    Повечето от тях биха могли с малки промени.


  • Може ли нож за писалка да се използва за временна практика?

    Бих предложил да започнете с маркер от съображения за безопасност. След това, след като се почувствате удобно с маркера, можете да използвате писалката. Бъди внимателен.


  • Байонетите работят ли като ножове за самозащита?

    Зависи от вида на дръжката, която идва след точката на закрепване. Някои щикове имат само метална пръчка след точката на закрепване. Ако обаче имате пистолет, към който се прикрепва щикът, бих препоръчал да използвате и двете.


  • Мога ли да вляза в затвора, ако случайно нараня или убия някого в акт на самозащита?

    Това е възможно и това е една от причините да не използвате насилие, освен ако не сте сигурни, че е абсолютно необходимо. Ако имате свидетели, които могат да потвърдят факта, че сте били заплашени / в опасност, трябва да сте на ясно място.

  • Съвети

    • Продължавайте да практикувате и помнете, че никога няма да станете майстор за една нощ.
    • Вземете професионално обучение. По света има места, които са специализирани в борбата с „Edge Weapons“.
    • Борбата с ножове в реалния живот съвсем не е като във филмите. Не се карайте.

    Предупреждения

    • Ако участвате в битка с нож, бъдете готови да приемете всякакви последици и че това, за което се борите си заслужава. Шевовете, операцията и може би бавна и болезнена смърт могат да очакват загубилия.
    • Трябва да влезете в битка с нож само ако се защитавате и вашият нападател също има нож; не трябва да бъде човекът, който е обиден, и трябва да се опитате да избягате, ако можете.
    • Използването на нож в повечето страни не е акт на самозащита, освен ако опонентът ви също не е въоръжен със собствен нож или пистолет и вие ще бъдете вкарани в затвора за използване на нож.
    • Не очаквайте честна битка. Повечето битки с ножове не са челни, така че не е необичайно нападателят да тича зад вас или да атакува отстрани без предупреждение.
    • Имайте предвид, че ако се защитавате срещу някой, който няма нож, и дърпате нож, той / тя може да го използва като оръжие срещу ти, ако лицето има способността да го отнеме. Ако не изпитвате смъртен страх за живота си, може да искате да преразгледате подобно действие.
    • Във Великобритания носенето на нож на обществено място е незаконно, освен при „разумни обстоятелства“.
    • Никога носете или притежавайте ножове, които са незаконни във вашата юрисдикция. Превключващите лопатки (нож, който се отваря с натискане на бутон) често са незаконни, както и пеперудени ножове (ножове, при които дръжката е направена от две части, а острието се свързва в ставата на дръжката). Не забравяйте винаги да се консултирате с местното полицейско управление, преди да се опитате да носите нож публично.
    • Никога хвърлете ножа си, ако не сте 100% сигурни, че ще удари, или ако се биете с повече от един човек. ако успеете да уцелите целта дори в 99% от случаите, все още има 1% шанс да загубите ножа си и най-вероятно няма да можете да уцелите целта 99 пъти от 100.
    • Обадете се на службите за спешна помощ, когато използвате нож, за да се предпазите лесно от нападение, тежко нападение и, потенциално, обвинения в убийство.
    • Използването на нож е незаконно, освен ако не се използва:
      • Да попречи на лицето да представлява заплаха за голяма телесна повреда или смъртоносна сила за никого, включително за себе си
      • За залавянето на хора, които очевидно извършват нещо незаконно (особено углавно престъпление) и заподозреният представлява заплаха от големи телесни повреди или смъртоносна сила по време на извършването на престъплението и / или да се противопостави на задържането и
      • Като полицейски служител да арестува хора, които представляват заплаха от големи телесни повреди или смъртоносна сила по време на извършването на престъплението и / или да се противопоставят на ареста.