Острието под формата на крило на сокол и необичайна форма на дръжка незабавно привлича вниманието не само от специалисти, но и прости фенове на студени оръжия. Интересно, без значение колко впечатляващо кукриСпоред руските закони тя не попада в категорията студени оръжия и в резултат на това няма ограничения за продажбата и собствеността. Това впечатляващи размери Ножът може да бъде спокоен или да носи със себе си без никакви разрешителни и други формалности, като всеки друг домакински артикул. Можете да си купите kum може някой на възраст над 18 години.

Трион Кукри. Непалската кукри е много древен инструмент, но необичайната му форма и днес привлича вниманието. Споменаването на този нож се намира в документален филм и художествена литератураТя може да се види във филмите и телевизионните предавания. Дори и в играчките те флагляват познатата форма.

Дизайнът на кумата е доста сложен. Всеки елемент от този нож, както и обвивката, прикрепена към нея, има не само специална практическа тежест, но и огромен символичен смисъл, така че всеки отдавна е дал специални имена. Например, пръстените на ножната дръжка, които осигуряват целия дизайн и помагат на собственика да запази ножа в правилното захващане, символизира нивата на вселената според интерпретациите на индуизма. И необичайно острие, на което заточването не се прилага върху вътрешната извита страна, но на външния символизират слънцето и луната, които са предназначени да дадат силата си както острието, така и собственика му.

Острието, извито в обратна посока, има добре закалена повърхност, но остава еластична, еластична и далеч от крехка. Такъв нож няма да се счупи с екстремни товари. Нека дори намали режещия ръб, самото острие ще остане толкова много. Заточващи лопатки различни. По-близо до дръжката, която тя "нож", с малък ъгъл, - такова острие е удобно да се нарязва, може да се заточва до рязкост на бръснач. До края на острието ъгълът на заточване става по-голям, както и на тоскакерите или дори осите - тази част е по-подходяща за дърводобив. Така получаваме два специализирани инструмента на един взрив. Дебелината на острието е доста голяма: средната стойност за размера на манекен с дължина 9-10 инча може да достигне 10 mm или повече. С такава дебелина непалски нож Оказва се доста тежко, но така замислено. Ударът на манекена зависи не толкова от мускулите на собственика, колко от инерцията на удара: той трябва да даде добро ускорение, а след това цялата работа ще направи тежък и траен острие.

DOL (2) на острието е дълбок и прост, а може би малък, под формата на сиропиталище. Той се нарича "меч на Шива", неговата функция е обезценяването на товари при рязането. В допълнение, тя помага да се удрят враговете и предпазва от зли духове.

Интересен елемент на острието е пробата (4) в основата си. Името й е "Shiva зъб". Има подобни разкопки на осите, но формата на вземането на проби от кума все още е специална. Тя може да бъде шива, характер на богинята на калий или пътека от свещена крава. С каквато и да е форма, функцията "Antistresse" Това изкопни работи много добре. Накрая, завинтени копчета (5). Обикновено това е металик, като понякога се запечатва, понякога се вижда ромб - OCO, символ на Бог, който защитава собственика.

Класическата ръкохватка на пилетата (3) няма гарар, въпреки че това се намира в търговските версии. Обяснението на това е доста просто: Kukri е малък за прилагане на подреждане, неговият елемент е рязане. Също така е удобно да прилагат разфасовки, но байонетите очевидно не са за него и следователно Гарда за нищо. В допълнение, в класическия непалски бутон, дръжката е твърда, оригинална форма, с удебеляване в средата за удобно задържане.

Обикновено, Kukri завършва с обвивка, която се състои от две дървени вложки, покрити с кожа. В допълнение, две допълнителни малки ножове са включени в класическия модел: една остра (карта), предназначена за малка домакинска работа, втората глупава (чакмак), използвана като MUSAT за редактиране на шнела.

  • Два допълнителни обувки: една за незначителна работа, втората за редактиране на шнела.

Терминология на къри

Kukri Blade.

  • Пазител (Hira Jornu): Шайба: метална (медна) плака, обработена с диамантен надфил, на който се запечатва опашката.
  • Butt Cap (Chapri): Отбележете: дебел метал (медна) плака, обикновено защита на дръжката със силен удар.
  • Tang (paro): опашка: задната част на острието, която преминава през дръжката.
  • Bolster (Kanjo): Baster: мазен метал (мед) овална, формована плоча между острието и дръжката, служи за поддържане и укрепване на острието в дръжката.
  • Гръбнака (цвекло): obuchi: най-лошият глупав ръб на острието.
  • Фулър / жлеб (KOL): DOL: директна вдлъбнатина или дълбока линия, която преминава в горната част на крака.
  • Връх (JURO): стих Klinka: Повечето висока точка остриета.
  • Главно тяло (Ang): главно острие: основната повърхност на острието.
  • Fuller (Chirra): Blade Bend: Кривиране в острието, създадено, за да абсорбира въздействието и намалява ненужното тегло.
  • Съвет (TOPPA): Съвет: началната точка остриета.
  • EDGE (DHAAR): рязане на ръба: остър ръб на острието.
  • Корем (Bhundi): Бело: по-широката част на острието.
  • Bevel (Patti): Заточване: Наклонът от основното тяло на острието до режещия ръб.
  • CHO / untch (Kaudi): CHO: Отвор на процеса (под формата на тризъбец), разположен на ръба на острието и служител за отстраняване на напрежението в метала.
  • Пръстени (Harhari): Пръстен: кръгъл поток в дръжката.
  • Rivet (KHIL): нит: стоманена или метална част, служи за осигуряване и задържане на дръжката.
  • Tang Pain (Puchchar): Дрънка: последната точка на острието на Кукри.

Обвивка

  • Жаба (Faras): окачване: кожена лента, покриваща шията от дебела кожа (2-4 мм).
  • Горен ръб (Mathillo BHAAG): горен ръб: горно огъване на краля, огънати под формата на острие на Kukri.
  • Основно тяло (шариат): основна повърхност: повърхността на обвивката, в частта на полу-мухъл.
  • Chape (Khothi): Предаване: остър метален връх, използван за защита срещу върха на острието.
  • Loop (Golie): Loop: Кожена лента за колана (композитна част на суспензията).
  • Гърло: уста: вход към ножа за острието.
  • Долен ръб (Tallo Bhag): планиране.

# Полиран. Полирана версия. Полирана версия на острието на KUKRI преминава много етапи на обработка, включително висока температура, което води до малко отслабване на твърдостта на острието. Препоръчва се за изложби, декорация и лесна работа.
# Semi полирани. Полутвърда версия. Полурелирана версия за постигане на резултата отнема три етапа на обработка. Обработката с висока температура е донякъде умерена, препоръчвана за изложби и среда в интензивността на работата.
# Неполиран.. Неотстъпна версия. Неоткритата версия е най-подходяща за упорита работа, защото твърдостта му остава непроменена. Острието се преработва само в пясъкоструене и механично полирано - за да се получи резултат със запазването на основните механични свойства.
# Фулър / жлеб. Blink завой. Завой на острието, преминаващ по основната повърхност на острието, е направен за две цели: намаляване на ненужното тегло на острието и се противопоставя на прякото въздействие върху въздействието на противоположното острие. Кривината равномерно разпределя силата, получена чрез реципрочни движения към летлото на острието и намалява напрежението. Най-малката версия на острието се препоръчва за тежка упорита работа.
# Пълен плосък танг (пунктиран / panawal). Дръжка. Дръжката на острието е плоска, преминава изцяло през дръжката и е защитена от наслагвания, прикрепени със стоманени нитове от двете страни. В същото време, опашката се вижда отгоре и под дръжката.
# Плъхообразна опашка танг (нормална / sada). Напречното сечение на острието. Острието има диамантен напречен разрез на грешната форма: с повече тъп ъгъл Във външния и по-остър ъгъл на ръба на острието (разнообразие от заточване на клина).

Видове непалски кукри

Класификацията на KUKRI ножове е доста сложна, защото в Непал и в Индия се произвеждат много различни (по размер и нюанси на външния вид) на моделите. Освен това ръчно е направено ръчно. Следователно дори ножовете на един капитан имат различия. Но все още можете да изберете няколко най-популярни и общи модели.

Bhojpure (bhojpure)

Това е тежък модел, най-подходящ за селски труд и използване в ежедневието. Kukri Brozhpur Kukri достига 8-10 mm в Obukh, има широк "корем" и голям (до 40 градуса) огъват. Ножовете на този дизайн бяха използвани и в редовни войски в XIX и началото на ХХ век. Той се счита за най-универсалния модел.

Сирупати

Kukri Sirupati е много по-лесен и по-тънък от Barozhpur. Именно този модел има острие, подобно на неепулозното дърво. Ножът е много удобен и елегантен. Острието има потъмпва с нож (сравнително с Brozpur), дори не. Той използва както местното население, така и военните, полицията, пожарникарите. Mastial Arts Master, разбиране на съвършенството на древната битка, също дават предпочитание на ножовете на Сирупати.

Anghola (Анкола)

Буквото име на тази църква е преведено като "вдлъбнат обратно". Основата на острието на този нож е по-тънка от първите два модела, центърът на тежестта се измества още повече до ръба. Ъгълът на огъване дори повече от брезопството. Ножът е чудесен за дърводобив.

Battal (Buttewal)

Името на ножа идва от думата "Бата" - модел. Това е церемониална предна църква. Острието със сигурност е украсено с елегантен орнамент, дръжки могат да бъдат направени от сребро и дори злато. Завършен с зашеметяваща довършителна работа. Такъв нож получава Gurka Warrior като подарък, когато се пенсионира.

Kukri е извит непалски нож, подобен на мачете, използван в ежедневието и като оръжие. Това е традиционното оръжие на кръста на жителите на Непал, което също се въвежда в различни армии Свят.

Острието се огъва навътре, има променлив ъгъл на заточване и във форма символизира слънцето и луната - символите на Непал. По-рано, и сега Кукри остава основният и традиционен нож в удобството на повечето непалски. Тя е много ефективна като оръжие и символизира смелостта и храновата част на Гъркков Непалската армия. Ножът е част от полковите оръжия и хералдиката на войските "Royal Gurkha", използва се в много ритуали между различните етнически групи Непал, включително носенето на младоженеца по време на сватба. Населението го нарича просто "Блейд Гуркков" или нож на Гъркков. "

Произношението на "Kukri" има западен произход, защото собствениците на непалците често наричали Hukuri.

Използвайки
Специфичната структура на острието ви позволява да фокусирате масата в края си, което прави удар по-силен и бърз. Въпреки че популярната легенда казва, че Гъркхк "никога не е пуснал козелите, без да преобладава кръвта си" (това се доказва от малък буркан с остри места, за които в случай на икономическа употреба на ножа, можете да побързате пръст без смущаващи традиции), Ножът е най-често срещаният многофункционален инструмент в ежедневието местни жители. В допълнение, Kukri има религиозно значение в индуската култура на Непал. По време на годишния фестивал Дараен Кукри тържествено да благослови.

В оръжие
Kukri е ефективен като рейд и стриктно оръжие. В битка ножът често се използва по три начина: инжекция в точка, раздробяване или рязане под ъгъл и рядко се хвърля. Тъй като ръбът на ножовете е насочен към врага, няма нужда да огъвате китката, когато той прави пилетата по-удобно като струнно оръжие, отколкото други ножове с прави острие. Тежкото острие позволява дълбоки наранявания, дисектни мускули и кости.

Използвайки
Въпреки вашата слава като битка, в Непал, ножът най-често се използва в селското стопанство и ежедневието. С неговата помощ, жителите строят къщи, почистват терена от растителност, рязане на дърва за огрев, копаене, нарязване на месо и зеленчуци, както и отворени банки.

Структура
Първоначално Kukri първоначално е създаден специално за дърводобив. Формата на острието варира от абсолютно права до напълно извита с пряк или изключителен волт. Има и разнообразие от размер и дебелина на острието, в зависимост от проблемите на задачите и произхода на Ками (Каст Кузнецов в Непал). Дебелината на задния ръб на острието варира от 5 до 10 mm в дръжката и постепенно стеснява до 2 mm до ръба на острието. В същото време дължината на острието е 26-38 cm.

Universal Marsh модели обикновено имат дължина 40-45 cm и маса от 450-900. Големите проби рядко се използват в ежедневието и могат да бъдат намерени само в колекцията от церемониални оръжия. От своя страна практическата приложимост на малките проби също е малка, но те са лесни за носене върху колана.

Друг фактор, който засяга масата и балансирането на ножа, е дизайнът на острието. Намаляването на масата при запазване на силата на острието се постига чрез използване на пресована куха заготовка и създаването на жлебовете. Кулсите се създават с няколко вида улуци: Tin Chira (троен улей), Dui Chira (двоен улей), angkhola (единичен улей) или на базата на ножовете на Neclino-Blade с голям ръб на скоба.

Като правило, Kukri има буркан ("Wiva зъб") (Kauda, \u200b\u200bKaudi, Kaura или Cho) в основата на острието. Необходимостта от това е обяснена от практическата и церемониална гледна точка: пръст се обикаля около гмуркането за компрометиране на острието с кръв; Така тя се предотвратява чрез чип близо до основата на острието; Това е символ на крава или шива.

В повечето случаи дръжката е направена от масивна дървесина (розово дърво) или рогове на азиатски бивол, но и костите, по-специално, слонова кост и метали. Често, за по-добро задържане в ръката, дръжката има глава в края и понякога пръстени, които също символизират нивата на Вселената. Главата на дръжката има медна или стоманена възглавница, затваряйки опашката на острието. Традиционното за Куха е непълна дръжка на дръжката, въпреки че в нашето време е по-популярно. Пълният размер на опаковката за предпочитане се използва в бойни ножове, но не носеше гражданите на Непал.

Курсовете се носят в дървена обвивка, покрита с кожа. Като правило, обвивката включва две допълнителни ножове, картата Карда (спомагателен нож) и чакмак "Чакмак" (нож, предназначен за заточване и редактиране на шортурите, нейната стомана, има по-голям коефициент на охлаждане от пилетата, което го прави лесен за възстановяване на ножове за рязане. Също така се използва за запалване на огъня). В много села, някои стари пилета имат краста, в която има чанта за облак.

Производство
Изкуството да правим ножовете на Кукри традиционно притежавате майсторите на Каста и Бисарма. Може би за Ками създаването на кум е най-старият бизнес. В Непал повече от 15 000 майстори на тази каста работят на фабрика за нож. Четирима майстори могат да изразходват за производството на един нож цял ден.

Материалът за острието е стомана. При производството на съвременни ножове листовите пружини често се използват от старото окачване. Дръзката обикновено се достига до края на дръжката; Малка част от нея преминава през края на дръжката и носи чук. Зона втвърдяването прави острието на острието с твърд и темпериран (HRC 56 - 58), докато летливата мека (HRC 35-48). Това ви позволява да поддържате ъгъл и да направите ударния имунитет за удар. Ножът е балансиран така, че да остане във вертикално положение, ако се поддържа на опората, например, пръст.

Проверка на съответствието на проекта на версията с оригинала. Даване на извитата форма на острието на Кукри. Прощанов "зъб Шива".

Традиционните пилета имат дръжка, изработена от масивна дървесина или водни бизони рога. Тя е прикрепена към опашката с всеки дървен сок, наречен лаха "лаха" (известен също като "хималайска епоксидна"). Дръжката на острието може да се нагрява до червено и да се промуши в дръжката за по-плътна свиваща сила. В съвременните ножове дръжката е изработена от алуминий или мед и притиснат с опашка. След охлаждане металът се компресира и здраво седи на острието. Някои Kukri (например, предоставени от изпълнителя в съвременната индийска армия) имат много дебела опашка, към която, с помощта на две и повече нитове, бузите на дръжките са прикрепени. Последната конфигурация се нарича пълна опашка на Chivura "Chiruwa".

Като правило двама майстори са ангажирани в извършването на профил; Един от тях с помощта на въже завърта шлифовъчен камък назад и напред, а вторият преобръща ножа. Абразивният диск е направен от речен пясък, свързан с дърво смола. Заточването на острието в ежедневието се извършва от малък нож от чакмак.

Обвивките, като правило, са направени от дърво, покрито с кози кожа. Кожени изделия се създават от майстор - Сарки Сарки.

Kukri ножове могат да бъдат класифицирани на два вида: Източна и Западна. Източните остриета обикновено са по-тънки и често наричани SIRUPATE (SIRUPATE (SIRU). Западна по-широка и наречена Budhuna ("Будхауна", като риба с голяма глава) или баскета ("баскетки", бамбукови листа). Въпреки класификацията От Източна и Западна и двата вида се използват навсякъде в Непал.

Най-старата кум се намира в Националния музей в Непал и е собственост на Шах Драбия Драбия през 1559 година. Ножът е получен от Западният святКогато източната индийска компания се превърна в конфликт с империята на Гъркки. Кулминацията му е войната в Гъркхая от 1814-1816.

Всички Гурки се използват от Кукри, а сега ножът се обслужва с бригадата Гъркков, която тренира с него. След като стана слава в войната в Гърккая, той продължава да се прилага по време на първата и втората световна война. Ножът придоби британски, съюзнически, американски пехотни влакове в Индия, включително mROUDERS на Merrill и Chindis. Също така, Kukri е стандартните канадски тракери и снайперисти на Северозападна Европа.
——
снимка на правене на пилета - www.gurkhakukris.com/content/cms/index.php?id\u003d47
en.wikipedia.org/wiki/kukri.

Статия: Александър Лопухов отново за Кукри (непалски нож в Русия) "(www.kalashnikov.ru/download.php?view.145)," Руски оръжие списание "Калашников" (www.kalashnikov.ru), № \\ t 1 за 2009 г. (www.kalashnikov.ru/download.php?list.18), страници 96-100.

Това е първото публикуване на тази статия в текстов формат.

«
Две години са преминали след като имах известните и приказни Kukri нож от не по-малко страхотно и невероятно място - Непал. По някакъв начин се случи, че те са живели много дълго. Един избран син - млад ловец, а другият харесваше главния, който знаеш, трябваше да го дам на рождения му ден. И след известно време купих.

Един от начините да се носят пилетата на лов:

След като се разделих с ножовете на Кукри, на екраните - с Мила Йович в водещата роля, където героинята управлява целия филм с една от възможностите на Кукри. Книгата на любимия ми автор В. Зюков, където главният герой Той се радва на кукри, а талантливият художник Олег Юдин е много реалистичен и компетентно изобразява този нож върху корицата на книгата. Накратко, не се съпротивлявах и поръчах два модела на Kukri ножове в онлайн магазина. Една вариант е тежък работник Panawal Power UNP, друг - борба с красива национална обвивка за кожената обвивка на Ганджала и с цял набор от различни интересни шнежи, твърдяно, че ще оцелеят екстремни условия. Там и щифт ацетикс, и лайна, и острие, и дори молив в Индия и кожена вложкаЦелта на която за мен е загадка и разбира се задължителен традиционен комплект от две позиции: Чакмак (Чакмак) и Карда (Карда). Е, ако трябваше да спомена тези предмети и мъдреците, ще си позволя да напомня на читателя, че има това в терминологията на Кукри. Но първата история.

С известно умение ножът ви позволява уверено да нарязвате лозата:

Kukri или в друго писане и звучене на Хукри и царевицата са национален нож, полезно е в служба на Непал Гуркчков и е практически незаменим инструмент за пиърсинг в ръцете на местното население. Има леки модели в експлоатация с полицията, има богато декориран ден-уикенд. Един във всички модели е неизменно - формата на острието, наподобяваща "Falcon Wing", с заточване на вдлъбната повърхност. Има версия на историците, че Кукри идва от гръцкото копие, което има такова огъване на острието и влезе в Непал с Александър македонска армия през IV в. Пр. Хр. д. Според друга версия, такава форма на Блейд идва от Африка през 6 век пр. Хр. д. И бързо разпространението на Балканите и Централна Азия повлияха на формата на Ядган. Често Кукри е объркан с мачете, но е неправилен. Machete е доста дълга и тънка желязо, използвана за рязане на захарна тръстика. Студената стомана произвежда редица мачете, включително форма, наподобяваща кум, но този жалко фалшив, направен в Южна Африка, не издържа никакво сравнение с оригинала. Този, който някога е виждал и държеше в ръцете си истински Непалска кум, никога не го бърка с нищо. Националният музей на Непал съхранява най-древния изложба на Кукери от XIV-XV век. В същото време, музейната извадка практически не се различава от модерните Kukri ножове.

Непалски нож Kukri "Panawal Power Up" (© снимки от www.kukri.ru/katalog/products/nepalskie-kukri/-10-british-service-no1):


- обща дължина: 412.8 mm;
- дължина на острието: 266.7 мм;
- Дължина на дръжката: 146.7 mm;
- S Кадри: 12.7 cm.
Обвивка: дървена, покрита с воден бизон, с върха на метала.
Пълен комплект: нож, обвивка, чак, карта.

Производство на ножове на Kukri, някъде полу-педал, но това не е недостатък за любителите и ценителите на ножовете (във всеки случай, за мен лично). Когато вземете кум в ръцете си, тогава усещате топлината на ръцете на ковачия, управлявана от това острие. Недомерни модерни машини за ЦПУ, а именно сивата стара ера на великите завоевания, когато човечеството все още не е познала барута, и способността и силата на конкретен боец, изтъкнат на преден план, когато студените оръжия царували върху бойните полета. В тези ножове присъства нещо невъзможно Ведич. И няма две идентични остриета дори на един модел - някакъв вид дреболия, но всичко, което се различават един от друг и е страхотно. Всеки характерен елемент на пилето има не само практичен, но и символичен смисъл. Декоративен модел под формата на жлеб, погрешно наречен кръвта, се нарича "меч на шива" - служи за стриктно и увеличаване на амортисьорските свойства на острието, дава на свършването от силата на оръжието на Божията оръжия . Напречните пръстени върху дръжката осигуряват уверена ръка, дори в мокра и символизират нивата на Вселената. Острието с променлив ъгъл на заточване дава максимална ефективност, когато рязането, рязането и ударите и символизира слънцето и луната традиционни непални символи. Вдлъбната върху острието от дръжката се нарича "Чо" и има два вида: отворен поток, "шива тризъбец", основният атрибут на силата на този Бог и затворения поток, "крава пътека" или "копита" Отварът е символ на богинята на калий. На практика, "Чо" служи за отстраняване на напрежението в метала и предотвратява образуването на пукнатини и свитъци на острието от дръжката. В края на краищата, на това място е, че максималното напрежение се случва, когато острието се превключва от острието върху твърди субекти. Металната шапка на главата на главата символизира все по-привидната око на Бога и на практика тя затваря върха на дръжката на острието, минаваща през цялата дръжка и може да се използва като шоково оръжие или инструмент. Къри обикновено се носят в широки дървени обвивки, покрити с кожен воден бивол и метал. Дръжката е традиционно изработена от розово дърво с импрегниращ восък или роговете на водния бивол. Обикновено комплектът Kukri включва две субекти - карта и хамам или чак. Карда е малък нож за малка работа, чакма - блокирана част от стомана с дръжка, която служи за изгаряне на режещия ръб като мусатом и в комплект, за да запали огъня.

Nepalese нож Kukri "Gandjawala" (© снимки от www.kukri.ru/katalog/products/nepalskie-kukri/new-10-gandjawala):


Спецификации на ножове "Panawal Power Upm":
- обща дължина: 349.5 мм;
- дължина на острието: 228.6 mm;
- Дължина на дръжката: 120.7 mm;
- S Кадри: 6.4 cm.
Обвивка: дървена, покрита с кожена вода бивол с апликация национална тема и върхът на метала.
Пълен комплект: нож, обвивка, чакма, карта, молив, зашит, пинсети, острие, кожена вложка.

Традиционното Kum Blade има не само заточване на променлив ъгъл, но и зона за втвърдяване. Летливото острие се втвърдява много по-меко от ръба на острието. Obuch 4-48 HRC, режещ ръб от около 55-57 HRC. Това втвърдяване плюс традиционната техника на коване, предавана от непалски ковачи от поколение до поколение, позволява на остриетата на такава екзотична форма не само изненадващо лесни за рязане, но и нарязани твърди материали, без страх да се разделят или развалят острието.

Терминология Kukri:

Аз, например, на лов от един мач и почти без усилие, заклех лоза, дебела в ръката на възрастен мъж. Вярно е, че няма да разбирам, за да използвам ефективно Kukri, трябва да го разберете. Разберете техниката и динамиката на белезникава стачка на това интересно острие. Blow трябва да се нанася в определен ъгъл и със закъснение, като удар към касова проверка. Това е мястото, където ще бъде колкото е възможно по-ефективно и зрелищно. Разбира се, острието е доста тежко и на лов на лов за зайче, за да го носи донякъде неудобно, но когато си тръгва за лов или природа с кола и в случаите, когато няма нужда да отидете далеч от лагера, Кукри е много Удобен и атрактивен - пряк конкурент на нашата традиционна туристическа люпилня. Лагерът на огъня, може да бъде докоснат от Kukri, ако не и по-бързо, тогава във всеки случай, по-безопасно от люпеча, той е сигурен. Топът се отчита с една ръка, за да държи дървото, а другият нежно елиминира гредата. Силата на четката не винаги се оказва, че счупи дървото, то е топорист да удари леко на дървото и това е изпълнено с нараняване достатъчно опасно в полето. Моят приятел толкова разруши левия си четка, добре, който струваше само мазилка и замъглени сухожилия и може да е по-лошо.

Кукри по време на детайла на Лусин взема две ръце. Правото държи дръжка, а лявото улавя и лекува върху летвата. Натискането на телесното тегло от върха до дъното е много удобно да се строят лъчите. По същия начин, само движението на себе си, аз извиках борови греди за плевня в къщата. Острието е широко, така че не можете да се страхувате от съкращения. Аз не пуша, но винаги вземам мач или по-лек със себе си със себе си, за да взема мач или по-лек, аз ме научих с моя приятел, твърде ловец. Миналата зима (в онзи ден имаше сравнително тихо време) решихме да проверим невероятната риболовна линия. Хънсман твърди, че е видяла вълци там. SEDDLARY SNOWMOBILES Ние отидохме да изследваме. Мислех сега по бърз начин, ще се върнем назад и напред и след това е накрая, и дори тогава, ако фактите и познаването на бързането ще потвърдят, ние ще съберем бригада и сериозно ще поемем сивите разбойници. Но ние бяхме толкова приети и Господ имаше по различен начин. Първоначално отиде светлина снежна топка, после снегът избута с големи люспи и в края на краищата се играе истинска виелица. В резултат на това се губихме един друг от гледна точка. В Naugh, тъй като те няма да липсват, с изключение на пушките и касетите не са взели нищо. Все още успях да се върна в пътеките си, но приятелят се загуби леко. Търсех него полунощ, всичко. Но без храна и мачове трябваше да бъда много стегнат. Сега, науката с горчив опит, ние носим така наречените пълни с боеприпаси: Шоколад, ловни мачове, GPS-навигатор, нож и аз също обичах едно просто и леко нещо - подови настилки в комплекса с "chmak" iskra проблеми лесно и това е добро допълнение към сватовците, във всеки случай се чувствам по-спокоен - - Успокоявам се на водата. В моторния шеймобил винаги вземам със себе си и пилетата, тогава теглото не е критично, но ползите са очевидни.

Разочароващите любовници да отворят буркана на яхния с острие - неудобно, острието на Кукри Кукри, мазнини и извити, и, като се има предвид, че е много остър, може да бъде елементарен, за да отреже ръката си към костта. Бих искал да живея отделно в клиники и обвивка. Тъй като острието е традиционно малко високовъглеродна стомана, тогава естествено е обект на корозия, а дървените води, покрити с естествена кожа на водния бивол, подлежат на предупреждение и свиване, когато висока влажност и последващо сушене. Ето защо, след и още по-добре преди, след лов или просто да останеш с острие на улицата, особено през есенно-зимата лошо време, острието и обвивката трябва да се лекуват с влага-репелентен и смазочен състав. Първоначално новият нож и обвивката, покрита с восъчна смазка (вероятно според състава на восъка на карнава, наподобяващ), но с течение на времето, с постоянно носене и използване на ножа, това покритие се изтрива. Блейдът започва, а не за ръжда (никога не съм го донесъл до такова време), а да бъда покрит със сиви нападения, а кожата на обвивката става твърда и я разклаща.

Заготовки:

Има няколко възможности за защита на ножа и обвивката. Можете да накиснете обвивката с естествена пчелна война, нагрявана във водната баня. Аз лично предпочитам и избърсвам острието, а краката са напоени с немския спрей на балистолната компания Klever. Съставът е универсален и напълно безвреден, както за метал, така и за кожата. Металът е покрит със защитен филм и не корозивни, а кожените обвивки стават меки и еластични. Използвам този лубрикант в продължение на много години и пистолетът, който почиствам и смазвам кожената касета, и аз правя обвивката - и никога не ме провалиха, така че препоръчвам. Има малко малко отрицателна страна Това смазочно средство, много остро и гадна миризма. Това е важно не само за ловец на чувствителен звяр, но и у дома: съпругът не е много лоялен към тази миризма. Затова обработвам нож или има касета предварително, в страната или в гаража и му давам време на по-мек. Една трета кожа е достатъчна за няколко години, след сурово и влажно време, трябва да освежите светлината му.

Подбуждане с огън и chmaka:

Острието естествено обработва по-често, ако е необходимо. Прекарвам заточването на ножовете на машината за шлифоване, и редактиране на ръба на редактиране - обикновена кухня Мусатом. Често искам приятели, ловци, всички, които не са безразлични към студените оръжия и в душата на скитниците и романтиката: "И какво, не можете да се разбирате с традиционен туристически люк?" Да, разбира се! Но си струва да откажа да имате удоволствието да притежавате такъв интересен нож?!

Заточване на тъпите на лендо шлайфане:

Като цяло съм много докоснат от нашето законодателство. Острието с акцент или Гарда е повече от 5 mm и дължина на острието от 15 см - оръжия, а бойната непали, но без спиране (традиционният дизайн не означава да се запали или спре, въпреки че има такива в Съвременната версия) е сертифицирана като гребена. Прекрасни неща от вашия Господ, особено в Русия. Така че, другият, бърза да закупи такова чудо, докато не бъде прехвърлен в освобождаването на оръжия и не се продаваше на разрешението за "пътници".

В прекъсването между лов, няколко реални битки Непали Кукри декорират интериора, добавяйки към килима, заобиколен от пулове, Нагаки, казашки кама, ловен рог и други ловци и казашки атрибути, причинявайки радост и възхищение от половината и лекотата на мъжете От страх и вълнение (аз съм така, че предполагам кой ще разбере тези жени?) При жените. И сега няма да дам ножовете си на никого.

Разгледаха оръжията на истински воини. Такива остриета съществуват в различни култури, но само в нашите дни малка част от тях. Между тях има оръжия, като мачете, което е възможно да се обадят с голям участък, тъй като основната му цел е да се отреже лиган и тръстика. Но Непалската кум е истински военен боен нож.

Какво е нож?

Историята на ножа KUKRI все още има много бели петна. Този масивен боен нож с крива на клиниките, използван днес от полицията в Непал, се счита за икономичен в Русия. Но дори един неопитен обикновен човек е само един поглед към кумата, за да разбере - пред него бойни оръжия.

Дори държавният герб на Непал до 2006 г. украсява двама ножове на Kukri, символизирайки традиционните оръжия на армията на Гуркха, използвани от тях в близката битка. Често се провеждат спорове, как да се наричат \u200b\u200bправилно това оръжие:

  • Кукри, който звучи по-познато на местно лице на Русия;
  • Или Хукри, какво настояват експертите на непалския език.

Както и да е, и двете имена показват един и същ предмет. Неговият произход може да бъде проследен до древните гърци, защото те са тях традиционни мечове Най-вероятно служи като основа за това непалско оръжие.

Военният стандарт на Непалската армия ясно показва, че не всички Kukri ножове са бойни оръжия. В армията борба признават само следните модели:

  • С обща дължина от 15 инча;
  • Теглото на оръжието трябва да бъде около 600 грама.

Останалите модели на Kukri, които се различават по размер и тегло, могат да се използват както в ритуални цели, така и за селскостопанска работа. В момента традиционният GURKKH нож се използва като оръжия от следните непалски единици:

  • Въоръжените сили на Непал;
  • Непалска полиция;
  • Гуркхи военни звена на армията на Обединеното кралство.

В допълнение, непалският нож отдавна е символ на страната за многобройни туристи. Огромен брой традиционни непалски ножове се продават ежегодно за износ.

Историята на появата на кукри.

Nepalese нож е един от най-древните видове студени оръжия, които са дошли до този ден в първична форма. Непалзи вярват, че тези ножове все още са на зората, а първите проби от кумата взеха древните непалски воини в смелите македонци. Разбира се, това не е нищо повече от красива легенда, тъй като гръцкият фаланкс за дивото племе на Непалците беше неуязвим, дори ако вярвате, че те са се срещали.

Във всеки случай, чертежите на оръжието, които приличат на пиле, могат да бъдат направени с моделите на традиционните оръжия на следните народи:

  • Мечът на древните гърци;
  • Турския Ятаган.

Ударът на извитите масивно острие под формата на "Sokol Wing" е много по-мощен от същата стачка чрез директно острие. В Непалски музеи най-древните копия на традиционните ножове се срещат само на 14-ти век. Въпреки че в писмени източници се споменават, започвайки от 7-ми век.

Размерите на древния нож на Kukri не надвишават модерните аналози. Гуркчи, който обичаше да участва в военните шокове с Англия, ясно демонстрира силата на това острие - отрязаха главите с един удар.

Характеристики на дизайна на непалското острие

Боен нож за непал, който е мацка, е дълъг острие, извит вътре. Формата на острието се нарича "Calcon Wing". Kukri Blade е изострян само отвътре. В допълнение към необичаен ъгъл, ножът също има зона за втвърдяване. Тъй като непалският нож се отнася до древните видове студени оръжия, някои от неговите елементи имат символично значение. Характеристиките на всички големи кумтове са както следва:

  • Kukri Blade има зона за втвърдяване. В курса, той е по-мек и по-близо до острието - твърд;
  • Дол, наречен "Шива меч". Това е основният атрибут на Kum, който трябва да даде оръжия магически свойства;
  • Дръжката на традиционните пилета е направена от биволски рога. Това не е много по най-добрия начинТъй като рогът е склонен да напука;
  • Пръстените на дръжката символизират нивата на Вселената. Те служат така, че ръката да е по-удобна да запази оръжието, въпреки че на практика тези пръстени могат просто да разтриват дланта на кървавите царевица;
  • Ръбът на острието, минаващ отвътре, има различни ъгли на заточване. Това е направено, така че острието да може не само да нарязва враговете си, но и да изпълнява различни домакински работа. Всяка част от острието се използва за неговите цели;
  • Разсаждането на острието в близост до дръжката е така нареченият "Wiva зъб". Тя трябва да премахне металното напрежение при работа, предотвратявайки разбивка на оръжия. Според някои източници това е за това място убожданията на пръстите на Гуркчи преди борбата;
  • От друга страна, възбудена дръжка се предлага от месинг или мед, предназначен за запушване на нокти или пръстени на ядки. Въпреки че мек метал все още не е твърде подходящ за тези цели;
  • Летливото острие има дебелина около 12 mm.

Това е дебелината на метала борба нож Гуркчов такава сила. В същото време рязането на удари не са много ефективни, но рязане - извън конкуренцията.

Свещено значение на кукри за Гурха

Всеки необичаен елемент на ножа за бойния непал има своя смисъл. Например, триъгълната форма на секциите на острието олицетворява трите богове на индуизма. В допълнение, други елементи на оръжия показват следното:

  • Самата острие, която има различни ъгли на заточване, символизира слънцето и луната;
  • Металообразно отстраняване в близост до дръжката - символизира тризъбекта на Бога Шива, която в Индия се счита за символ на властта. Това разкопките се нарича "Чо" и също може да има формата на кравеща пътека. В този случай тя символизира богинята на Кали;
  • Дръжките се наричат \u200b\u200b"Бог". Тя трябва да помогне на домакин на оръжието в битка.

Трябва да знаете това модерни модели Курсовете, които се продават в местните непалски магазини, не винаги се извършват в съответствие с свещените правила. Поради тази причина, за турист, който иска да докосне реалната легенда, е много важно да изучава ножа за присъствието на всички необходими структурни елементи. Що се отнася до съветите по избор, металът за ножове е обичайната пролетна стомана, освен това, местните майстори често спасяват на шини.

Сега има модели с метална дръжка, с облицовка от дърво или рога. Това не са идентични ножове, но те са много по-надеждни. Дъмпинговите обвивки имат отделения за настаняване на две допълнителни ножове. Един от тях е работен инструмент, предназначен да работи, а вторият - служи за редактиране. За да изострят острието на кукера, този нож няма да помогне, но с позоваването на незначителни емисии ще се справят.

Използване къри в битка

Въпреки че в началото на 19-ти век студените оръжия в Европа отдавна са били дадени на водещата позиция, когато бронята на Великобритания се опита да улови Непал, тя трябваше да се изправи пред традиционните курки на местното население. Поради факта, че Непал е изостанала страна, повечето Гурков има само това оръжие.

Пренебрегването на английски войници на "диваци с криви жлези" бързо се промениха при първото уважение и след това ужас. Дори войниците на Гуркха въоръжени с остарели пушки, като прекараха цялата гости, грабна кукери и се втурнаха в битка. По това време легендите за този древен нож започнаха да се разпространяват сред европейското население.

Местни жители S. ранните години Беше обучен с традиционна битка с нож, а кукри беше местният еквивалент на мачете, който имаше всеки селянин. Освен това има информация за съществуването на цялостно бойно училище, наречено "Kukri". Не е известно, истината е или промоционален ход, но хората, обучени в тези оръжия от детството, могат да бъдат наистина много опасни за техните врагове.

Гурхи не са много типични индианци, които са доста мирни хора, които се опитват да избегнат насилие. Изнесени в традиционния стил на Гурк ще избегнем борба конфликт, може дори да избяга, но ако получите нож, той със сигурност ще удари. Като убива врага, той няма да преживее разкаяние, защото е бил толкова повдигнат.

Защо ви трябва кукри в мирно време?

За жители на Непал традиционен нож Кукри е не само оръжие. Той замества селяните и планинарите на Непал. Тъй като много местни хора живеят в леки хижи, Kukri се използва като строителен инструмент, който може да бъде конфискуван Lian и бамбук стъбла. Освен това, той е инструмент е елемент от оборудването на местните ловци, които ги отхвърлят по пътеките в джунглата.

Въпреки това, не е необходимо да се мисли, че един и същ нож се прилага върху битката и да намали тръстиката. Настоящите бойни оръжия никога няма да бъдат експлоатирани като селскостопански инструмент. За това има по-прости модели, които не подкрепят свещеното значение.

В момента, тъпите се продават като сувенири. Това са тези ножове, които туристите от Непал носят. Като правило, това са продукти с лошо качество, които могат да висят само на стената. Многобройни тестове доказват, че по-голямата част от ножовете са твърде меки, а дръжките се разпадат в първата работа на дървото. Въпреки че за местната армия и полиция, Kukri са по-добри.

Ако предизвикателството си струва да се закупи задача не само сувенир, но истински работен инструмент, тогава трябва да го търсите от местния Кузнецов. В същото време, опашката трябва да е край до край, и по-добра метална дръжка, с дървени или възбудени накладки. Ако идентичността не е основният параметър, тогава е по-добре да поръчате непалски нож в местни ковачи, които използват висококачествена стомана при коване.

В момента сувенирните ножове се произвеждат в следните страни:

  • Непал;
  • Пакистан;
  • Китай;
  • Индонезия.

Пакистанските ножове от Дамаск изглеждат най-красиво. Не трябва да се посвещава за сметка на неговото качество, като правило, тя е по-ниско дори от добра въглеродна стомана.

Митове и реалност относно ножа Kukri

В момента има много легенди, свързани с традиционните непалски оръжия. Най-веселият е легенда, казвайки, че можете да ловувате тигрите с купи. Хънтър стисна да спя хищник и един го убил. За тези, които са поне минимално запознати с навиците на хищни животни, е очевидно, че е невъзможно да се промъкне на тигра. Огромният хищник просто ще прекъсне ловеца наполовина. Дори и въоръжен модерен пушка не се препоръчва да се ловува тигър сам.

Следващата легенда казва, че пилето, изрязано от краля, трябва да усеща вкуса на кръвта. Ако не сте ги ударили на врага, Гуркс трябваше да отреже пръста си. Всъщност това е вярно само ако лицето е преминало ритуалната "церемония по смърт". В други случаи всяка работа може да се извърши с нож.

Друга легенда казва, че като чук могат да се използват болести с железни волатос. Всъщност, тя може да се използва само в най-екстремните случаи, но трябва да сте приготвени, че дръжката може да се разпадне.

Технология за производство на нож в Kukri

Истинският нож на Непалс трябва да се прави само ръчно и втвърдяването на острието трябва да бъде зона. Тя трябва да спаси дълга остриета от стремежа и унищожаването. Можете да измислите различни версии, свързани с втвърдяване, но всъщност всичко е в дворно място. Стоманата е лошо качество, следователно дебелината на острието и зоната му втвърдяване. Реал Кукри. Направени от няколко непалски ковачи ръчно. Такъв нож ще струва съответно, защото не е сувенир и настоящото оръжие.

Обичам бойни изкуства с оръжия, исторически огради. Пиша за оръжия и военно оборудване, защото е интересно за мен и добре познато. Често откривам много нови неща и искам да споделя тези факти с хора, които не са безразлични към военни теми.

Продължаваме да вземаме в "жлезите" на индо-персийския регион. В първата част спряхме на югозападния бряг на Индия, в Малабар, където оръжията бяха разгледани от местните жители - кодагу.

Както вече споменахме, освен ножа на Pichungatti, войниците имат Кодагу, има Ида-Кати, тя е Аюдха-кетти, което означава - "битка нож":


Тя има много особена форма на широк тежък нож, извит напред. Очевидно произходът на IDA-Kattie води от обикновена Тесаука, която се изчиства от храстите и други гъсталаци под разопаковането. Следователно, за дадено лице, неопитно, той прилича на малък селскостопански инструмент, но всъщност истински оръжия, фатален в опитни ръце. Дължината има около 0,6 m.



IDA-CATTY често се нарича "меч на mopakh", който не е съвсем вярно. Въпреки сходството и най-вероятно общият "Dazon" произход, IDA-KATTY е едно и също оръжие на Nation Codagu.


Mopoha, те са MAPILLI - това е мюсюлмански ум (общността) на Малабара. Тя се състои главно от потомците на арабите, смесени с местното население и от индианците, които са приели исляма. Много индийци на долните касти станаха мюсюлмани да избягат от тежки кастови ограничения и да спрат да бъдат недосегаеми.


Мечът на mosoploh се различава от IDA-CATI с по-гладък завой на острието и, като правило, дръжте с представете, леко огънати, под формата на глава или клюн. Размерът на меча е същият като IDA-KATTY.


През 1921 г. Мопоха вдига друго въстание. Започва като антиколониален, това представяне премина в голямо клане. Първоначално Mapilly намалява английските потисници от администрацията, полицията и като цяло, отвсякъде, където могат да бъдат доставени. Но британците приключиха бързо. Но хиндусът и неизпълнената жажда за кръв оставаха. И така, спомняйки си миналите обиди и противоречия, под претекст на факта, че индианците по някакъв начин искат да популяризират британците, клането продължава с нови сили. Няколко хиляди души бяха нарязани на най-"моша". Няколкостотин хиляди души избягаха от въстаните места, покрити от въстанието.



В крайна сметка, доста сериозни сили бяха привлечени от потискането на въстанието. Ясно е, че не може да помогне с пушките срещу пушките. След като потискаше въстанието, колониалните власти твърдо се занимаваха с бунтовниците, а след това те държаха пълна конфискация на това оръжие, след което те потапяха на кораба и се удавиха в океана. В резултат на това мечът на Mopakh вече рядко се среща "в природата".

до началото

При потискането на бунта на Менопа също участваха и рафтовете на Гуркхов.

Чувствам се като напреднали членове на стадата съвсем нараснаха. Защото те веднага разбраха какво ще бъде обсъден. Е, разбира се, където Гурхий, там и техният постоянен нож на Кукри!


Но преди да се обърнем към самия нож, ще разкажа накратко за собствениците си.

Гурка (Гърки) (инж. Гурха) - британски колониални войски, които са направени от непалски доброволци. Името идва от името на Варна (обичайната група) Карти (Непалска Кешриеев) - Горки (Гурки), която играе лидерска роля в Конфедерацията на Горк - Военния съюз на Непалските племена, ръководил владетел на малката Княжество на Горха, подчинена на територията на съвременното царство Непал.

Това е самият основател на царството - законът на Нараян Шах. С гордост изглежда на пръст съседите, казват те, аз съм първият тук и ти си хубав:

Гуркхи взе участие в потискането на антиколониалните въстания в Индия (Сикхов, Сипаев и др.) И в Афганистан (1848). Те също се бореха в Първата световна война срещу враговете на Обединеното кралство в Близкия изток и във Франция.

По време на Втората световна война Гуркхи се бореше в Африка, Югоизточна Азия и Италия.

През 1982 г. Гуркчи участва в конфликта в Фолкленд.

Гуркчов отличава строгата дисциплина, смелост и лоялност към клетвата. Тяхното мото: "Kaathar Hunnu Bhanda Marnu Ramro." (По-добре е да умреш, отколкото да си страхливец).

Да разберем как Гуркчи "стигна до живота на такъв", донесе малка екскурзия на историята.

В началото на XIX век компанията British East India, до момента, в която твърдо повереният в Бенгал започна да ръководи на териториите, които се считат за собствени. Но факт е, че съседното, младото и войнственото царство Непал също твърди, че е част от тези територии. Конфликтът беше неизбежен.

Гурха от племето Khas. Моля, обърнете внимание какъв е добър външен вид. Твърд, отворен. Varior View, Kshatria:

Преди началото на военните действия, британците, свикнали с лесните победи над индианците, не възприемат непалците като сериозна опасност. Е, наистина, каква заплаха може да бъде непалската въоръжени сили, състояща се от 14 000 войници и командири, в експлоатация, с която имаше само около 4000 единици ръчни огнестрелни оръжия и няколко светли пистолета.

Въпреки това, първият опит да се възползват от няколко укрепления на Непалците през януари 1814 г., показа, че врагът е силно подценен. След ожесточената контраатака на непалците загубите на британците възлизат на около 300 войници, а самите непалски език са загубили само 70. Британците се оттеглят и започнаха да се подготвят за голяма военна кампания.

Първата голяма битка се състоя през есента на 1814 г. под Налапани. Въпреки използването на артилерия от британците, бойното поле отново остава зад Непалците.

При последващи битки защитните непалци също показаха насилствена ожесточена и отчаяна смелост. Характерният случай е известен в защитата на укрепването на Малайон, когато британците взеха ключова позиция по планината и оттам искаха да стрелят по главния крепост. След като британските сапсери изчистиха пътя и издърпаха пистолета на тази позиция, беше поставен малък отряд на Непалзе, ръководил ръководителя на Bhakt Tapa Garrison, беше представен от крепостта. 600 души срещу 2400 души.

Непалците с битката заемат височина, започва ужасна месманка. По време на битката бхакти Тапа получава тежка рана в стомаха. И ето, според легендата, бхакти Тапади управлявал червата му, пълзи от замъглено корем, обвит торса, разкъсан от главата на тюрбана и продължи ръката си в борбата, поставяйки общо около две дузини противници . И тогава тогава беше "просто" 73 години !!! Такъв боен дядо-кшатрий.

Въпреки цифровото предимство на британските, непалските смели хора бяха толкова отчаяно воювани за височината, която само въвеждането на допълнително отделяне на британските войски наруши ситуацията. В крайна сметка, по-голямата част от непалския отряд умира, останалите бяха сериозно ранени. Впечатлен от смелостта на Непалските воини, британците позволиха да вземат телата си в крепостта, която скоро капеше.

И ето доказателство за очевидците, британския мисионер, отвъд., Който описва бойните приеми на непалците в техните мемоари:

"Смели, като лъвове, гъвкави и бързи, като маймуни, и зли, като тигри, малки, жилища мъже претърсиха атаката, движейки се толкова бързо, и запазване на такова разстояние един от друг, че мускетите са безполезни срещу тях. Когато се приближиха до тях. Когато се приближиха Войниците, изведнъж седнаха на земята, се гмурнаха под байонетите, удариха кукри, обвързвайки тялото от една стачка, а след това, след като вършат всяко зло, което беше в тяхната сила, бързо се оттеглиха, както дойдоха. Досега нашите хора разбраха този начин на нападение, много от тях са умрели от ръцете на няколко опоненти, някои са пострадали от оръжията си. Противниците са ги нарязали или нарязани с ножове, остри, като бръсначи, и често изскочиха отвити от Popinal BayoNets. Те могат да се подхлъзят под колан на коня на полицая неговото обръщане от един удар на ножната крива и да ударят офицера от другата страна, докато той и конят му паднаха.

"Пътувания в Индия и Непал" от дърво


Въпреки това, най-доброто оборудване и цифровото превъзходство на британските войски прегърнаха хода на борбата. През есента на 1815 г., след няколко големи битки, британските войски вече бяха в опасна интимност от сърцето на Непал - долината Катманду. На 4 март 1816 г. е подписан договор, на който Непал, въпреки че е защитил независимостта си, но загуби всички натоварени територии. Една от най-важните части на мирния договор се превърна в точка, според която британците биха могли да наемат войници за британските гркко.

Хитър британски, силно впечатлен от смелостта и смелостта на воините на Непалците, както и тяхното изрично превъзходство над сипа (това са индианците, наети на военните звена на британската Източна Индия компания), щяха да използват Гуркчов не толкова много завладяват нови територии, колко да контролират завладените народи. Както се казва, всичко в най-добрите традиции на английската демокрация - разделя и управлява (разделя и завладява).

Ето как Гуркчи и постави кукри на службата на британския колониализъм. Дори и днес в Афганистан има гръцки батальон (1-ви батальон на кралските пушки в Гурха). Принц Хари по време на 10-седмичната си служба в Афганистан се приписва на този батальон.


И не толкова отдавна, става дума за факта, че някаква Гурка в шумоленето на официалната ревност направи талибаните глави.

Вярно е, че вече е мъртъв и не чувстваше нищо, но племената му бяха обидени.

Е, с Гъркхами разбра, че е време да отидете в кума!

Така че, както вече открихме, ножът на Кукри (той е Хукри или Хокури, произнесе Непалците като "Hu'кури") е истински кошмар за противниците на Гуркчов. Мощно извито острие, като "в дефта и голи ръце", остави ужасни рани, отрязани крайниците, счупи тялото и главата. Въпреки това, за огромното мнозинство от непалците, ножът Kukri винаги е бил и остава обикновен домакински инструмент, използван за изчистване на секциите от растителност, за прибиране на дървесина, клане на добитък, рязане на месо и такива задачи.


Като цяло пилетата могат безопасно да бъдат наречени многофункционален инструмент. Това е инструмент войник, пътешественик, селянин, ловец. В края на краищата, благодарение на уникалния дизайн на Кукри, те могат да бъдат нарязани, рязане, рязане и дори биене, като чук, използвайки летливи. Друго назначаване на този нож е ритуал. Специални видове пилета се използват за отрязване на главите на жертвените животни.


Трябва да се отбележи, че оръжията на такава извита форма в древността са доста широко разпространени, включително в Европа.

Тук, например, келтска крива нож II-1 век. Пр. Хр.


В това отношение горещият противоречия върху произхода на Кукри не изчезва. Някои смятат, че това е наследството на арианските номади, които дойдоха в Северна Индия в края на II хилядолетие пр. Хр. д. Други смятат, че древните арийци идват тук, а произходът на църквата трябва да се търси в Непал. Трето търсят (и намират!) Прототипи на Kukri в Индия, където се използват и такива остриета. По-долу е една от изображенията на воините в църквата "Чандрагапта", цар на древната индийска държава Магадха, основател на династията на Маурев (317-180 г. пр. Хр.).


Има повече "пресни" образи на извити ножове в Индия, като например, на това BAS-Relief на X-Th век:


Четвъртите вярват, че Непалците са заели такъв дизайн на оръжия от персите: Херодот споменава подобни оръжия на персийската тежка кавалерия дори в началото на V в. Пр. Хр. д.

Най-популярната теория казва, че Кукри е настъпила от така нареченото копие (други имена на махари и мелкоат) - извит меч на специфична форма с едностранно заточване вътрешна странакоито бяха въоръжени с воините Александър Македонски.




Твърди се, по време на своята индийска кампания, индианците се запознаха с копирството, като го преживели на собствените си кожи. От който той беше силно вдъхновен и веднага го прие.

Все още мисля, че най-вероятно, копирни машини (ако кумът наистина идват от него) преминаха на територията Северна Индия И Непал по време на съществуването на така нареченото индо-гръцко царство (от 180 г. пр. Хр. Д. До 10 п. Д.), Основана от гръцки-бактрийски крал Деметрий.

Някои адепти на тази теория дори правят някаква схема, ясно показващи връзката на някои видове. източни оръжия с древногръцки копир.



Традиционният острие на пума е направен от висока въглеродна стомана и най-често има зона в закаляване. Формата на острието е извита, с заточване отвътре, долната част се разширява, така че центърът на тежестта да бъде изместен до ръба. Дебелината на острието на Непалския пума е средно от 8 до 12 mm, дължината на острието обикновено е от 280 до 400 mm. Такава форма на острието позволява да се намалят усилията при нанасяне на удари. В класическите непалски пилета в основата на острието има деколте с форма на оме, кауди, каура или Чо, и по протежение на кадри от двете страни на острието - дола.

Caudi може да бъде "отворен" или да изпълнява под формата на дупка (т.нар. "Гълъбано око").


Съществуването и целта на това изрежение винаги е било развълнувана в Нафманската общност. За да идентифицира истината, бравата на литературата е проучена, от индуски митология към преобразуването. В крайна сметка повечето от тези, които се интересуват от факта, че назначаването на кауди - отстраняването на напрежението и изключването на пукнатини на мястото на концентрацията на максимални напрежения, където острието преминава в не достатъчно пета. Като основен аргумент на тази теория, такъв факт е даден: твърдяно, че двойките, които нямат кауди, например, в Америка, най-честият дефект е клане на острието на дръжката (като максималното натоварване (като максималното натоварване На тази област се намалява със солидна цел).

Що се отнася до версиите, които обясняват съществуването и ползата от кауди, позволете ми да цитирам I. V. Soft (), който според мен дава най-правилното обяснение.

Това е, което пише:

"Острието на Кукри, започвайки от 19-ти век, има къдрава светлина близо до дръжката, наречена CHO (ChO) или кауди. Първоначално това деколте е по всяка вероятност, намотка (Choil) - полукръгъл от метал на острието, отделяща изоставената част на острието от Рисисо (виж под сблъсъците на Нараян Шаха).



После погледна в по-сложна форма с Тонга в средата на разкопките. Има голям брой версии, които обясняват полезността на този елемент, но, за съжаление, повечето от тях са неподходящи. Сред тях са: това е устройство за улавяне на вражеския острие; елемент, който предотвратява кръвния поток върху дръжката; Деколте увеличава издръжливостта на острието на почивката; Това е замък, който блокира острието в обвивката и т.н. Най-простите и вероятно логическото обяснение е следното - формата на Caudi ви позволява да определите в кой регион и в кой семинар е направен от Kum . Може би това беше един вид подпис и гаранционен ангажимент към господаря.


На най-лесния кум, обикновен, изрежете обикновени кауди, може би са били направени с чираци, които не са имали собствена икона. Впоследствие, с появата на блатистите фрези и сувенирни курсове, за туристите, това изречение продължава традиционно да се прави по острието, но стана схематично прост и вече не се извършваше семантичното натоварване.



По това време имаше сложно обяснение на практическата му полза или, напротив, версиите, свързващи присъствието му на острието с религиозните представителства на Непалците. "

Дръжката на пилето е традиционно произведена от дървото или костта и има вторична или по-рядко, въздушна инсталация на нитове.



Гръбните обвивки са направени от дърво и затегнете кожата на водния бивол. Като правило, KUKRI е оборудван с набор от спомагателен инструмент, разположен в специални джобове на главните обвивки, които могат да бъдат от едно до десетина леки устройства.



В повечето случаи има две: малка "чиста" карта Кърд (Karda), за готвене, планиране, тънко и точно рязане и малък примитивен чакмак (чакмак) - лента с висока въглеродна стомана с дръжка, грубо Лекувани и груби, той е бил използван за заточване на пилета, карти и като стол (част от огъня), за размножаване на огън. Самата кремък и съединителят също могат да бъдат в джоба върху обвивката.


В Непал са направени голям брой модели, които са направени, е доста трудно да се класифицират: от древни времена досега има огромно разнообразие от градски видове, умножени по различни изисквания на клиентите и особеностите за правене на различни майстори. Да бъдеш произведен изцяло ръчно, дори моделите на един ками се различават помежду си.



От края на XVIII - началото на XIX век, кумите са условно разделени на два основни вида. И двата вида се характеризират с достатъчно гладка дъга дръжка-обръча острие, без да се произнася на външния ъгъл на Hubber.

Първият тип, с тесен острие, се нарича "Hanshee" (арх, сърп), често има удължена дръжка и острие.

Вторият тип се нарича "Budhume" (голям корем), той е по-масивен, с широко острие. Общата дължина обикновено е равна на 17 - 19 инча (430 - 480 mm), дебелината на човека 8 е 10 mm.


От 20-ти век купчините се появяват с изразен ъгъл на гърба на външния.

Името на моделите на KUKRI, като правило, е дадено на мястото на производство или за някои конкретни характеристики. Така например, Bhojpure Kukri е кръстен на мястото на брокопур в Източен Непал, известен да произвежда широк, "несвързан", Kukri, имащ значителен (до 40 °), огъване на плътността на острието до дръжката . Такива остриета, поради масивността и достатъчна дебелина на кадри, са идеални за различни нужди на домакинствата.


Готванията на Silapati (SIRUPATE) се наричат, защото формата му на острието прилича на лист от дърво на SIRAH в Непал. Suripati Light и удобен инструмент, изключително популярен, както сред GURTS - военнослужещите, така и сред феновете на бойните изкуства.



Името на Battal Kukri (Buttewal) идва от думата "бат", което означава шаблона, което означава пилетата от този тип - покрити с модели, декорирани, церемониални или основни. Тези пилета се отнасят и до "cosimor" (kothimora) или просто "mora".


Ангола (Анкола), която се превежда като "вдлъбната назад", има вдлъбнатина на широкото острие на лопатката по пътешественика, между "гърба" и ръба. Така Центърът на масите се прехвърля по-близо до режещия ръб, който подобрява балансирането на острието и улеснява работата с нея.


Kukri Chitlang (Chitlange) е кръстен на град Читланг в Източен Непал. Този вид Kukri е подобен на Сирупати, но вместо кауди, има дупка в острието на конкретна форма, така наречените. "Гълъб око".


На това ще завършим прехвърлянето на различни модели на Kukri. Възможно е да се направи това за дълго време, но няма смисъл, тъй като разликите в тъпите от различни стилове са много по-малки от общо.

Структура на къри:


Непалски изобщо голяма любов на събиране на оръжие. В допълнение към разнообразните пилета (3), те бяха в експлоатация с голям двуръчен меч меч Ram-Dao (1) и с една ръка CORCAND CORA (2):

И двете мечове имат много специфична форма. Кората, в допълнение към това, също така специфична дръжка, силно наподобяваща дръжката на западноевропейската средновековна кама, Рондел (той е Schaibendolch). Смъртоносно и Гарда са направени под формата на дискове, които твърдо фиксират дланта, компресират дръжката, горната и долната част.



Ако RAM-DAO се счита за чисто ритуално оръжие, използвано изключително за жертвоприношение, кората, която също се използва за ритуално клане на добитък, доста бойно оръжие, въпреки че няма толкова силна слава като кум.

На снимката под непалските воини от племето Гурунг. Всеки воин има меч-скучен, кукри и щит дхал.


С развитието на огнестрелно оръжие, щитът и кора останаха в миналото, но по-компактните кумове не само се натъкнаха на войските, но и станаха символ на Гуркчков.

Много бойни кумс голям размер В Непал е направен с дръжките, като кора.


И този музей кум във формата - добре, mahaire copier се излива!


В Северна Индия, където Кукри също е в движение, те са били снабдени с дръжки Tavlyvar (Talwar - индийски сабер).

Там, в северната част на Индия, въз основа на кухите бяха направени като доста бойни оръжия,



така и парадът, за тържествените церемонии.




Наскоро живея тук като Anghola:


Името му е мини бръмчащ дракон. Въведете "малък дракон от джунглата". Дължина 324 mm (8 инча).


Купих го на един от арсеналите, чисто интерес, виждам как рубит. Беше доволен, дори ударите остават дълбоки бракове на дървото.


Пълен комплект, биволска кожа, с окачване, е карта и чакмак.


Вярно е, карданата е отчаяно глупава, а Чакмак, напротив, твърде гладка, нихром на него няма да е прав. Но ако желаете, разбира се, всичко това може да бъде доведено до ум.


При приключване на историята за Кукри, няколко интересни образци.

Луксозни пилета, украсени със златни корици:


Красиви пилета с резбована костна дръжка:


Индийски нож ala cums с клиники на Дамаск:


Мила Йовович за целите на унищожаването на зомбаков се премества в кумата. Дори две курам!



Не идвайте, Ukuha, UH, това е, ние намаляваме!

И дори самият гоблин проверява този нож и изглежда, че е успял да работи ...


И този Гурха, макар и малък, но той има такова посещение ... kukry!


Никой не трябва да изнудва ???


За SIM казвам сбогом, аз отивам да си композирам ...