Битка с нож с кукри. Кукри, легендарни ножове - оръжия на непалските войни за руските гори. Основните характеристики на ножа кукри

Не съм голям фен на неевропейските оръжия, но този нож заслужава отделна история.

Кукри (Кхукри) е националният непалски нож, използван от гурките поне през последните 1500 години. По този начин в момента това е един от най-старите видове оръжия с къси остриета, които са достигнали до нас от древни времена, практически непроменени.

Според непалската легенда в древни времена в небето над Непал се появил магически ястреб с две глави и необичайни крила. Крилата бяха сърповидни и разширени към средата, след което се стесниха във връх. Според легендата човек, който видял тази необичайна птица, създал оръжие с острие, подобно по форма на крилата на магически ястреб. Такава е легендата за създаването на кукри (в някои четива на хукри) - традиционният непалски "голям нож".
Една от основните исторически версии за произхода на кукри свързва появата му с нахлуването на войските на Александър Велики в района на Индия през 334-327 г. пр. н. е. Войниците от македонската армия били въоръжени с къси мечове с извито острие, характерно за гръцкия меч Копис. Тази форма се намира на мечове от преди над 2500 години. Според друга версия извито острие, заточено отвътре, е пренесено в Гърция от Африка през VI век пр.н.е., а оттам се разпространява на Балканите и Близкия изток, оказвайки влияние върху формата на ятагана и редица ножове. в региона.

Дуел между гурка, въоръжен с кукри и бенгалски тигър. Английска гравюра от 19 век.

Армейски кукри

Експонатите, съхранявани в музеите на Непал и датиращи от 15-16 век, практически не се различават от направените сега. Кукри остава в бойно строение по време на Втората световна война и остава на въоръжение в редовните войски и до днес, без да се превръща като саби, кинжали и пробивани в атрибут на пълно облекло.
По-ранните проби просто не оцеляха поради нискокачествения метал, използван в тях.
Този пример е от началото на 18 век.

И тази средата на 17 век

Гурки и кукри

Рисунка от 1814г. Благороден воин гурка сред британците, убит в ръкопашен бой.

Кукри е включен в комплекта оръжия за обикновени бойци и офицери от отрядите на гуркха и се използва като оръжие в близък бой, а също така замества цял комплект оборудване (мачете, сапьорна лопата и др.).
Гурките (в някои четива гуркхите) са били на служба в британската армия от 19 век и са участвали във всички войни и въоръжени конфликти, в които тя е била замесена. Благодарение на гуркхите кукри станаха широко известни в Европа, а след това и в Америка.

Войници гурки по време на Втората англо-афганистанска война. 1878 г

По време на Първата и Втората световна война гуркхите се оказват безстрашни бойци, особено прославяйки се с ръкопашен бой по време на нощни набези, при превземане на окопи, укрепления и бункери. По време на Втората световна война именно лудите гурки най-често са били в челните редици на атаката срещу японските войски в Бирма и срещу италианците и германците в Тунис.
Гурките атакуват германски позиции в Тунис, 1943 г

Репутацията на гуркхите сега им служи по-добре от всяко оръжие. И така, по време на конфликта на Фолкландските острови през 1982 г., самата новина за пристигането на отряд гуркхи доведе до деморализирането на аржентинската армия и войниците, знаейки за оръжията на атакуващите кукри, започнаха да се предават без битка в стотици ( това разбира се е преувеличение).

Строителство и традиционно производство

Има много разновидности на кукри - анг-хола, читланг, панавал, сирупати и др. Това се дължи на факта, че различните кланове в Непал са имали свои ковачи - ками, които предават традиционните форми на ножовете и тайните на тяхното производство от поколение на поколение. Въпреки това, те имат малко разлики. Благодарение на уникалния дизайн на кукри, те могат да се набождат, режат, нарязват и бият като чук (с дупе). Балансирането на острието позволява да се хвърля на разстояние до няколко метра (техниката на хвърляне не се използва в битка).

Двойка кукри от Втората световна война

Традиционният кукри е показан на фигурата. Основните елементи са извито острие (1), заточено отвътре и характерен дизайн на дръжката (3). Заточването на острието в напречно сечение образува латинската буква V (всъщност 90% от традиционните кукри се заточват с т. нар. „изпъкнало заточване“, а не „клиновидно“) и осигурява на кукри максимален ефект на разцепване при постигане на целта.

Средно кукри е дълъг около 40 см с дължина на острието около 30 см. Трябва да се има предвид, че въз основа на извитата форма на ножа дължината на дръжката е по-голяма от разликата между дължината на ножа. целия нож и дължината на острието. Острието кукри се разширява силно към дупето и достига дебелина от един сантиметър или повече. Теглото на кукри обикновено е около 750 грама, докато центърът на тежестта е изместен напред от дръжката с около 8 см. Това ви позволява да нанесете мощен режещ удар, използвайки основно инерцията на оръжието, а не мускулното усилие.

Всеки характерен елемент на кукри има не само практическо, но и символично значение. Така, например, жлебът (или жлебовете) при приклада (2), често погрешно тълкуван като приток на кръв, са предназначени да увеличат амортизационните свойства и твърдостта на острието както при рязане, така и при удари с приклада. Този жлеб се нарича "Мечът на Шива" и е предназначен да придаде на кукри силата на оръжието на бога на унищожението Шива. Пръстените на дръжката (4) осигуряват сигурно задържане на кукри дори с мокра ръка и символизират нивата на Вселената. Острието с променлив ъгъл на заточване (5) осигурява максимална ефективност на острието при нарязващи, режещи и пронизващи удари и символизира Слънцето и Луната - традиционните символи на Непал. Вдлъбнатината на острието при дръжката се нарича cho (b) и се предлага в различни форми. Най-често срещаната форма е показана на диаграмата (чертеж) и обозначава тризъбеца на Шива - основният атрибут и символ на силата на бога на унищожението. Съществуват и форми на чо, които са символи на богинята Кали или чо „под формата на отпечатък на крава“ (кравата е свещено животно в индуизма). Практическият смисъл на чото е, че този прорез предотвратява образуването на пукнатини, които биха могли да доведат до отчупване на острието при дръжката. За кукри, произведени от редица американски компании (без cho), най-честият дефект е отчупването на острието при дръжката, тъй като максималното натоварване пада върху тази област на острието при нарязване на твърда цел. Металната капачка на главата на дръжката (7) символизира всевиждащото око на Бог и на практика покрива върха на дръжката на острието, който минава през цялата дръжка, и позволява дръжката на кукри да се използва като чук.

Модерни кукри, произведени в Непал.

Острието на традиционния кукри има не само заточване с променлив ъгъл, но и зоново закаляване. При дупето острието е много по-меко, отколкото на ръба на острието. Кукри от Gurkha House се характеризират със стойности от 25-27 HRC на приклада, 46-48 HRC в средата на острието и 55-57 HRC в ръба на острието. Kukris от Himalayan Imports имат висока твърдост - 57-58 HRC на приклада и около 60 HRC на ръба на острието. Традиционната техника на коване, предавана от поколение на поколение от непалски ковачи ками, помага да се поддържа еластичността на острието при такава висока твърдост. Острието кукри е изковано ръчно от висококачествена пружинна стомана, използвайки специални техники за коване. Ножовете Gurkha House използват немска пружинна стомана или стомани тип 1095 и 5160. Himalayan Imports kukris се произвеждат от пружини от автобуси или тежки камиони, докато пружините от автомобилите Mercedes се считат за най-добрата суровина, след това в низходящ ред на стойността пружините от Saabs и после извира от японски коли. Дръжката на кукри традиционно се изработва от палисандрово дърво или рог на воден бивол. Понякога дръжката е издълбана със символи на божества, за да придаде на кукри допълнителна магическа сила. Обикновено се изобразяват символите на бога на унищожението Шива или богът на маймуните Хануман.

Има няколко системи за закрепване на дръжката към острието, включително тези, базирани на използването на клинове и непалска епоксидна лаха или с помощта на нитове. Kukri традиционно е оборудван с ножница, изработена от дърво, покрита с кожа на воден бивол, и още два елемента - a тъп инструмент за изправяне на острието - чак-мак (друго четене на как-ма) и малко служебно ножче, карда.

Съвременни кукри от Nepal Kukri House

Митове и реалност за Кукри

мит. Кукри е само оръжие и не може да се използва като икономически инструмент.

Реалността.Това се отнася само за специално осветени кукри. Без него няма ограничения за употреба. В Непал хукри често се използва от месари за клане на трупове и се използва като мачете за борба с плевелите. Има дори специален вид кукри - ганджаола, което означава резачка за коноп (един от основните плевели в Непал).

мит. Гуркха може да отсече главата на бивол с един удар с хукри.

Реалността.По време на традиционната церемония в чест на богинята Дурга (едно от въплъщенията на богинята Кали) се извършва ритуално жертвоприношение, при което най-опитният боец ​​в боравене с кукри трябва да отсече главата на бивол с един удар. Ако ударът е успешен, тогава цялата година за целия отряд ще бъде успешна. Трябва да се отбележи, че за жертвоприношението се използва специален ритуал хукри, който е много по-голям и по-тежък от тези, които са на служба при гуркхите.

Това са приблизително

Но има още копия.

мит. Ако гуркхът извади хукрито от ножницата му, тогава той непременно трябва да го поръси с кръвта, ако не на врага, то поне със собствената си кръв.

Реалността.Наистина е така, но с една поправка: това е само ако гуркха и неговите кукри преминат церемонията на смъртта, проведена в навечерието на битката. Ако кукрито не е осветено в съответствие с ритуала, тогава може да се използва като домакински инструмент, да се почиства, заточва и т.н., без да се поръсва с кръв.

мит. Автентичният хукри може да се купи само в Непал.

Реалността.В момента много компании се опитват да възпроизведат изцяло или частично дизайна на кукри в своите модели ножове за оцеляване. Въпреки това, нито една западна компания, с изключение на ColdSteel, не е напреднала по-далеч от възпроизвеждането на формата на острието.

Kukri от ColdSteel

Традиционно направените кукри в момента се изнасят от Непал от две големи фирми: Gurkha House и Himalayan Imports. Продуктите на тези фирми се предлагат главно в САЩ и в по-малка степен в Западна Европа. В Непал пазарът е наводнен от евтини занаяти, предназначени за туристи и подходящи само за декорация на интериора.

Но ако имате голям късмет и имате прилична сума, тогава можете да закупите изведени кукри от арсеналите на непалската армия. Така е тази наистина уникална двойка. Според някои признаци и двата ножа са пуснати преди 1890 г.!

Е, като бонус, кукри, дарени от гуркхите на маршал на Съветския съюз Г.К. Жуков.


Андрей Шалигин: Днес всеки ловец и турист предпочита да има добър нож със себе си, а дните на перките на ботушите отдавна са отминали, отстъпвайки място на добрите остриета от Дамаск. Подпухналостта на Дамаск му позволява да се впише в закона за оръжията с леко затворени очи, следователно, ако имате в ръцете си лист хартия от продавача, по принцип може да сте собственик дори на 25 единици острие, но доста 45 единици твърдост и дори 65 единици
. Е, всъщност не сте виновни, че продавачът е посочил грешни данни в сертификата, но той предаде друг Дамаск за изследване. Бяхте подведени и производителят не подозираше, че неволно е изковал детайла по-трудно, с материали, които случайно са били под ръка. Ковачът е виновен. Но той също взе това, което му беше донесено ... С една дума, ако имате лист хартия, тогава всичко ще бъде наред. Ако не, тогава в този случай няма да се справите добре.

Като цяло, когато купувате всеки продукт, трябва внимателно да проучите не само рецензии за конкретен модел, които често могат да бъдат, особено в интернет, плод на маркетинговата промоция на самата компания, но и историята на самата компания като цяло, както и нивото на източниците, които говорят за това. Ако хвалебствени рецензии са публикувани в местни евтини медии или ако той получи съмнителни самоутвърдени титли и медали, спечели самоутвърдени състезания помежду си, тогава има голяма вероятност това да е умишлена измама.

Ако източникът е достатъчно авторитетен и разговорът е достатъчно откровен, тогава е напълно възможно да се предположи, че това е продуктът. Освен това трябва да разберете, че маркетингът и общественото мнение често объркват потребителя, налагайки непроверими данни като аргументи, а понякога и умишлено погрешно мнение, което става ясно с прости примери.

Създава се известен проблем - като правило повечето производители на ножове заместват своите клиенти, а при ножовете с една лента този проблем става лесно интерпретируем. Всичко това се изостря, когато говорим за нови неща, от които сега има много. Това е и мачете, и различни видове "катани", и идеалното екзотично "кукри". Ако нямаме много място за изрязване с мачете и все още не прибираме захарна тръстика. Ако вече по някакъв начин сме решили да вземем катана и уакизаши, не винаги ги взимаме със себе си на лов. Но при кукри този процес все още не е очевиден.

Сега е модерно да се придобие новост и да се представи като някакво оптимално решение, малко достъпно за проверка от останалите. Съгласете се, че вие ​​сами не можете да проверите твърдението на колега, че неговият "кукри" всъщност е идеален горски помощник за ловец. Нека разгледаме по-отблизо тази новост, иначе за тях има много легенди. Днес дори скандинавците започнаха да произвеждат европейска версия на кукри, с по-разбираема за нас дръжка и по-малък размер и огъване на острието.


Кукри (khukuri, khukri) е националното оръжие на племето гурки в Непал. Това е един от най-древните видове ножове, който не се е променил много с времето. Традиционно острието е изработено от стомана, има форма на полумесец с заточване откъм вдлъбнатата страна. Дръжката е изработена от дърво или кост. Kukri е проектиран да удря възможно най-силно, т.к. центърът на тежестта на кукри е изместен към върха. Кукри е бил използван от воините като режещо оръжие, което е достатъчно лесно да се научи да използва. В момента полицаите на Непал са въоръжени с кукри и в зависимост от модела се използва и за домакински или ритуални цели. Има много модели кукри, които се различават по тегло, размер и форма на острието.

Изработването на нож кукри отнема много време и усилия. Тези остриета, както преди хиляди години, са направени ръчно, от въглеродна стомана. Процесът на тяхното производство включва няколко етапа.

Първо, трябва да изберете подходящ метал за направата на нож. Съвременните непалски майстори използват за тази цел пружинни пластини от изведени от експлоатация камиони или автобуси. След това детайлът се изковава ръчно, докато металът се освобождава от различни вредни примеси. Коването е непрекъснат процес и продължава, докато стоманата е напълно завършена. След това на бъдещия нож се придава такава характерна "крилообразна" форма - огъването му е изковано. Острието също се втвърдява по стария метод: чрез многократно нагряване (докато металът се зачерви) и охлаждане във вода.


Острието кукри има не само заточване с променлив ъгъл, но и зоново закаляване: в дупето острието е много по-меко от режещия ръб. Като един от най-древните видове клинови оръжия, за жителите на Изтока кукри има не само практическо, но и символично значение. За нас този нож представлява предимно практически интерес, по-скоро любопитство.

Трябва да се разбере, че не само купувате кукри без разрешение, но и тяхното сертифициране включва тест за твърдост, който в случай на зоново втвърдяване може да покаже много неочевидни резултати на практика. Ако на дръжката е разрешено 25, то в края на острието може да бъде 65. Трябва да запомните това и не се опитвайте да направите свой собствен кукри.

Дръжката на ножа кукри е истинско произведение на изкуството. За производството му се използват различни материали: рог, дърво, месинг, алуминий. По правило всеки майстор използва всеки един материал за производството на дръжки - в резултат на това той достига най-високото умение в изкуството на обработката на този материал. Дръжките кукри не само са много красиви, но и пасват идеално в ръката. Трябва да имат дупка за дантелата. След производството, дръжката се свързва с острието със специално лепило, наречено Laha, което донякъде напомня восък. Цялата кухина на дръжката се запълва с това лепило, след което се свързва с острието. Изсъхналото лепило държи острието много здраво.

След това майсторът смила спусканията на острието - много решаващ момент! Формата на кукри е такава, че неправилно обработените наклони ще причинят счупване на острието при употреба. След отстраняване на спусканията ножът се заточва на ръка, след което дръжката и острието се полират. Полирането на острието може да бъде гладко или матово. Често върху острието се прилага и гравиране.

Последният етап е производството на ножницата, с която всички кукри задължително са оборудвани. Традиционно ножниците се изработват от дърво или рог, но могат да се използват и кожа и дори метал. Ножниците могат да бъдат украсени по различни начини.

В допълнение към ножницата, кукри почти винаги е оборудван с два малки допълнителни ножа, наречени Karda и Chakmak. Първият има едностранно заточване и се използва за работа, която е неудобна за извършване с помощта на кукри. Вторият нож се използва за традиционното заточване и обличане на кукри. Твърдостта му е по-висока, следователно с негова помощ острието кукри може лесно да се доведе до първоначалното си остро състояние. Въпреки това, в наше време много хора предпочитат да използват обикновени шлифовъчни камъни за тази цел.

Чисто практически кукри имат толкова неочевидна ергономия, че е неудобно да ги използвате по навик и има голяма вероятност да се нараните. Ножът е доста обемист и не е много удобен за носене. Универсалността на кукри налага значителни ограничения върху неговата функционалност при изпълнението на всяка отделна функция. Ако в Русия имаше гъсталаци от дебели лиани, тогава вероятно кукри биха имали повече области на приложение. Ако основният процес на лов за ловец беше да пререже гърлото на овцете, то в този случай кукри щеше да има шанс за топ позиция. За да оцените всичко останало, трябва да познавате кукри по-отблизо и да разберете мнението на другите хора.

Кукри е един от най-древните видове ножове.

Всички ние някога бяхме момчета и четохме за вълнуващи приключения в Африка, Индия... за лов на коварни тигри-човекоядци, за изкачвания на смели алпинисти до Анапурна. И такива атрактивни, може да се каже, приказни и невероятно далечни имена: Тибет, Непал, Катманду. И някъде по тези места живеят войнствени гурки, въоръжени с традиционни големи, криви и ужасни кукри ножове.

Все още обичам да мечтая в тишината на моя офис (разбира се, не в работно време). Спомням си прочутия Тартарен от Тараскон от Алфонс Доде, когато четеше книга за приключения и в същото време размахваше нож или пистолет, представяйки си себе си като един от героите в историята. И на стената той имаше колекция от оръжия, в която винаги ме докосваха етикети: „стрели отровени, не докосвайте“, „кама, внимавайте - остри“ и т.н.

Някой е израснал от детските мечти и отива на лов в същата Африка, но някой е имал късмет по различен начин и той се наслаждава на вечерите на woodcock близо до Москва. Не казвам, че ловът на валдшепли е по-малко интересен и вълнуващ от лова на брадавици, просто за всеки свое. Харесвам лов, пътувания, огнестрелно оръжие и особено хладно оръжие, кучета и всичко свързано с лова и риболова. Това е наследствено, моят дядо Евгений Семенович Лопухов ловуваше почти до смъртта си (а той беше на 81 години) и винаги отглеждаше кучета, предимно хрътки. От него наследих тази страст към лова и оръжията. Спомням си онези скорошни времена, когато за перочинен нож със заключване на острието или, не дай си Боже, с превключващо острие можеше да се получи 3 години и то в никакъв случай условно. И беше по-добре да не мечтаете за остриета от 15 см или повече. Но времената, слава Богу, се промениха.

Сега прилично острие може да бъде закупено в почти всеки ловен магазин и в по-голямата си част без разрешение за носене и съхранение на огнестрелно оръжие. Страхотен!

Можете дори да си купите нож онлайн. Има няколко популярни и, което е важно, надеждни онлайн магазина, където любителите и ценителите на оръжията могат да закупят ножове от световноизвестни производители без измама или фалшификати. Но напоследък се появиха твърде много измамници и просто безотговорни и нечестни онлайн магазини, в които чакате поръчка 3 месеца (при мен се е случвало), или дори пращате пари, но няма отговор, няма здравейте.

И така, следвайки връзката, стигнах до нов интересен сайт: истински непалски кукри, но интересното е, че те са сертифицирани като домакински. Вероятно около четиридесет модела. Честно казано, бях изненадан, помислих си от наивност, че има само един кукри!

Е, да ви кажа, очите ми се разшириха, а дланите ме сърбяха. Така че исках да стана собственик на този фантастичен нож в детството, а сега той стана истински и достъпен. Нещо, но тестването на нов продукт винаги е интересно, а известният, може да се каже, страхотен кукри от самия Непал, още повече. Веднага възникнаха много въпроси и съмнения: наистина ли са непалци, защо „хозбит”, каква твърдост, това истински ножове или сувенир на стената ли са?

За да не се мъча дълго, реших да си купя, но не един, а два - пълнометражен "Siru Pate 10" и малък "Jungle 6". Платих сметката, изпратих по имейл копие на разписката и се приготвих да чакам дълго време. Представете си моето изумление, когато на следващия ден куриерската доставка ми връчи пакета! И това не е в столицата, а на 550 км от нея!

Да кажа, че бях изумен от ефективността както на магазина, така и на доставката, е подценяване. Бях буквално поразен. Но това са емоции, сега по същество.

Първоначалната проверка показа: няма съмнение, това не е сувенир и не е фалшификат. Ножовете очевидно са занаятчийски, в добрия смисъл на думата. Може би някой ще каже, че се прави грубо, че прилягането на дървото на дръжката към острието не е идеално. Но смятам, че всеки, който вземе тези ножове в ръка, ще усети аурата, която отличава ръчния труд от фабричния – бруто потребителски стоки, колкото и технологично и красиво да е направено последното. Коването на острието е наистина ръчно, веднага се забелязва за опитно око, не може да бъде объркано с заготовка от метален лист, а прътите, изковани на механични чукове, изглеждат малко по-различно.

Дървената дръжка също е издълбана на ръка, а не на дървообработваща машина с помощта на копирна машина. Този продукт мирише на сяда античност, така са правили ножове дядовци и прадядовци и го правят сега, предавайки опита от правенето на семейство-кланове - от баща на син.

Няма да се ровя в историята кога и от кого острието е донесено за първи път в Непал, повече ме интересува практиката на използване и технологията на кукри. Жлебът при приклада, наречен "мечът на Шива", има по-скоро чисто декоративен и култов образ, отколкото практическо значение. Този жлеб е толкова плитък, че е просто нелепо да се каже, че служи за омекотяване и втвърдяване на острието и още повече за притока на кръв. Но прорезът на острието при дръжката, наречен "Тризъбецът на Шива", е наистина необходимо технологично решение за облекчаване на напрежението на метала. Виждал съм Cold Steel без такъв прорез, но във форма, подобна на традиционен кукри, да се спука на мястото, където беше закрепена дръжката. Острието, според производителя, е направено от въглеродна стомана, но никой не е отменил предимствата на рязане и здравина на въглеродната стомана. Друг проблем е, че острието изисква постоянна грижа.

Въпреки това, като ножницата, изработена от кожа на воден бивол. За да бъда честен, двата ножа, които ми дойдоха, бяха запазени с нещо, което приличаше на восък. И острието, и дръжката, и ножницата. Сега за металната шапка в края на дръжката. Направена надеждно и качествено, но ще внимавам да не го използвам като чук. Месингът не е подходящ за забиване на пирони, максимум за кълцане на ядки, а дори и тогава не за кокосови.

При откриването на сезона не взех тези ножове със себе си на лов. Но две седмици по-късно, когато цялата патица беше практически разпръсната, дойде време за спокойно, небързано тестване на ножовете.

Преди всичко заточих остриетата на лентова мелница. След това той нагласи режещия ръб на керамичния камък Spyderco, след което пристъпи директно към тестване. Искам да отбележа, че керамичната пръчка трябва да има формата на кръг в напречно сечение или, като моята, на капки. Тази форма е най-подходяща за извитата форма на острието кукри. Почти невъзможно е да заточите или изправите острието на този нож с плосък прът, особено на мястото, където острието е огънато. Твърдостта на зоново закалено острие не е лесно да се провери. Тези, които са запознати с техниката на измерване на устройството Rockwell, ще ме разберат отлично. Равнината на измерване трябва да е строго перпендикулярна на диамантения конус. Следователно не е възможно реално да се измери твърдостта на режещия ръб. Когато втвърдяването е еднакво по цялата повърхност на острието, няма проблем. При зоновото втвърдяване всичко е по-сложно и по-малко точно. Измерването е направено върху приклада, средата на острието и възможно най-близо до скосяването на режещия ръб. Преди измерване устройството е калибрирано върху контролна плоча с известна твърдост. Представям ви данните за измерване на твърдостта в единици по скалата на Рокуел на ножа Siru Pate 10: прикладът е 22,5, средата е 40, режещият ръб е някъде около 56-57. Много или малко, вие съдите. Дайте на някого 60, а на някого стигат 55. Имам финландско острие Lauri PT също със зоново закаляване, има приклад 52, ръб 62. И има финландски Marttiini, има само 55, но това го прави по-малко обичан стана. Kukri "Jungle 6": дупе - 25, средата - 43,5, ръб около 55-56.

Бих искал да се спра малко на двата малки ножа, включени в традиционния комплект кукри. Единият е тъп, другият е остър. С помощта на тъп, както е описано по-горе, трябва да се запали огън. Това е малко погрешно тълкуване.

По-скоро говорим за използване на този нож, съчетан с кремък, за изрязване на искри (кутия за варене). Имам един от компанията Expedition (говорим за кремък), както Kershaw, така и шведската компания Primus произвеждат нещо подобно, наричат ​​го „igniter-tinderbox“. Колко полезно е това нещо, разбираш едва когато попаднеш в екстремна ситуация. При ветровито и влажно време е възможно да се запали огън само с помощта на специални ловни мачове. Но дори и с този малък нож е удобно да изрежете искри от стомана, а искрата достига t 3000C. Не е трудно да запалите брезова кора или сух вестник. В кутия има 10 специални кибритни клечки, а кремъкът и кремъкът са достатъчни за 12 000 удара. С една дума, едното не пречи на другото. Масата е малка, но ползите са очевидни.

Въпреки известна архаичност. Друго предназначение на този нож е заточване и изправяне на острието, в този случай можем да говорим само за изправяне на режещия ръб, като мусат. Може да е възможно да се заточи острие с него, но това е като да заточвате трамвайна релса с иглена пила.

Друг нож, доста остър, зоната на неговото приложение си остана загадка за мен, освен как да натостря мач за клечка за зъби или драскотина в ухото, аз лично не намерих повече приложение за него. От друга страна, тези два ножа със сигурност не пречат.

Но да се върнем на кукри. Какво могат да направят? За какво служи? И как да го използваме в нашите руски условия? Поставете факла за огън. С дясната ръка, държейки дръжката, а с лявата - подпирайки се на дупето. Разпределението на тежестта и формата на ножа са такива, че не е трудно да се накълцат клони, дори доставя известно удоволствие. Ножът като че ли улавя самия клон, а дръжката, която се разширява в края, ви позволява да държите безопасно ножа в ръката си, когато удряте с човек. Имах възможността да прережа с този нож плексуса на лоу и рогоз.

Не беше възможно да се пробие без използването на кукри. Тук използването му ясно се пресича с обхвата на мачетето. Но, както се казва, богатите, щастливите. Всичко по-горе се отнася и за двата ми кукри, тъй като се различават само по размер. В резултат на тестване стигнах до заключението, че голям кукри в полеви условия може напълно да замени няколко инструмента наведнъж: брадва, нож и мачете. Ако на лов или туризъм един или няколко почивни дни, тогава малък кукри също е подходящ за същите цели. Искам да направя резервация, имам предвид пътуване до мястото на лов с кола. При течащ лов, особено през късна дъждовна есен, където всеки грам е от значение, не съветвам да газим през нашия чернозем, който е станал кален и е придобил вискозитета на пластилин, трудно е. А с още по-големи кукри е много удобно шлайфането на гори за греди по време на строителството. Това обаче е различна песен и няма нищо общо с лова.

Специално за любителите на отварянето на консерви с нож (има и такива, за които това е основният и основен тест): неудобно е за отваряне, но все пак е възможно, особено за малки кукри. Тъкането на нокти също реже, без последствия за режещия ръб (въпреки че подобни критерии за оценка са пълен идиотизъм). Направих всичко това единствено по искане на обществеността, за която е важно. Разбира се, ще кажете защо е необходим такъв специален нож, ако има брадви, мачете? Добре! И защо имаме нужда от разнообразие от форми и размери на ножове, брадви, мачетета? Всички тези скинери, кинжали, обувки на стил, лайки. Не е ли по-лесно да използвате един единствен нож за всички случаи. Може би е по-лесно, но е болезнено скучно и неудобно.

Наистина, господа, другари, защо да си отказвате удоволствието? Описвайки предимствата и някои недостатъци на кукри, нарочно премълчах за най-важното му приложение. Кукри е преди всичко оръжие и още веднъж оръжие. Без значение как нашите доблестни и грижовни „вътрешни органи“ класифицират кукри. Истинският непалски кукри е преди всичко военно оръжие, а след всичко останало: брадва, скрепер, мачете. Като пример мога да предложа на вашето внимание откъс от книгата на Дитмар Пол "Модерни бойни ножове". „Поради размера и теглото на острието, ножът в ръцете на опитен боец ​​може да бъде ужасно оръжие и самата гледка на такъв нож вече деморализира врага. По време на войната във Фолклендските острови през 1982 г. британското военно списание Soldier (Soldier) умело използва пропагандни снимки на страниците си, които изобразяват войници от гуркха, които точат ножовете си кукри преди предстоящите военни действия. Резултатът от тази пропаганда, смесена с ужасните слухове, циркулиращи по това време, беше, че аржентинските войници, в по-голямата си част зле обучени, недовъоръжени и изоставени от тяхното командване на съдбата си, при първия поглед на непалските елитни войници изпитаха страх и хвърлиха оръжията си.

Напълно съм съгласен с него. Горците винаги са били войнствен, избухлив и непокорен народ и няма значение откъде идват, от Тибет или от Кавказ. И въпреки че формите на националните оръжия са различни, целта е една и съща.

За да усетите духа на Непал и да разберете поне частично тези горди и независими хора, тяхната култура и начин на живот, разбира се, не е достатъчно да купите кукри. Но закупуването на такъв интересен и специален нож все пак ще ви позволи да се доближите до древна и мистериозна цивилизация.

Истинският непалски кукри е приказка и истинска история едновременно. И за мен сега мистериозна реалност, която ми позволява да се доближа до тази детска мечта за Тибет, Непал, Катманду.

Малко от историята на кукри

Кукри (в различен правопис khukri и kukuri) е националната форма на ножа, използван от непалските гурки (гуркхи). Острието кукри има характерен профил „крило на сокол“ със заточване по вдлъбнат ръб (тоест е нож с т.нар. „обратен завой“). Смята се, че кукри идва от гръцкото "copis", което има подобна извивка и е дошло в Непал с армията на Александър Велики през 4-ти век пр.н.е. Войниците на македонската армия били въоръжени с къси мечове с извито острие. Според друга версия характерната форма на извито острие, заточено отвътре, е пренесена в Гърция от Африка през VI век пр.н.е., а оттам се разпространява на Балканите и Близкия изток, оказвайки влияние върху формата на ятагана и редица ножове в региона. Формата на кукри често се сравнява с мачете.

Независимо от източника на произход, кукри е един от най-древните видове клинови оръжия, които са оцелели и до днес без големи промени. Най-древният кукри се съхранява в Националния музей на Непал и датира приблизително от 14-15 век; музейните образци практически не се различават от направените сега. По-ранни образци не са запазени поради нискокачествения метал, използван в тях.

Всеки характерен елемент на кукри има не само практическо, но и символично значение. Така, например, жлебът на приклада често се бърка с притока на кръв; всъщност той има за цел да повиши амортисьорните свойства и твърдостта на острието както при рязане, така и при удряне с приклада. Този жлеб се нарича "мечът на Шива" и дава на кукри силата на оръжието на бога. Пръстените на дръжката осигуряват сигурно задържане на кукри в мокра ръка и символизират нивата на Вселената. Острието с променлив ъгъл на заточване дава максимална ефективност при рязане, рязане и пронизващи удари и символизира Слънцето и Луната - традиционните символи на Непал. Прорезът на острието при дръжката се нарича чо, може да бъде с различни форми и като правило обозначава тризъбеца на Шива - основният атрибут и символ на силата на този бог. Друга форма на чо - "кравешки отпечатък" - е символ на богинята Кали (кравата е свещено животно в индуизма). Практическото значение на cho е да предотврати образуването на пукнатини и стружки в острието при дръжката. За кукри, които нямат чо, произведени например в Америка, най-честият дефект е отчупването на острието при дръжката (максималният товар пада върху тази област на острието при нарязване на твърда мишена). Металната шапка на главата на дръжката символизира всевиждащото око на Бог и на практика покрива върха на дръжката на острието, минавайки през цялата дръжка, и позволява дръжката на кукри да се използва като чук.

Кукри се носят в широки дървени ножници, покрити с кожа на воден бивол и вързани с метал. Дръжката е традиционно изработена от палисандрово дърво или рог на воден бивол. Обикновено, освен самия кукри, комплектът включва два по-малки ножа - карда и хакма. Първият е нож за малки работи, вторият е тъпо парче стомана с дръжка, което служи по-специално за разпалване на огън.

Острието на традиционния кукри има не само заточване с променлив ъгъл, но и зоново закаляване. При дупето острието е много по-меко, отколкото на ръба на острието. Kukri се характеризира с показатели за твърдост от 25-27 HRC на приклада, 46-48 HRC в средата на острието и 55-57 HRC на ръба на острието или 57-58 HRC на приклада и около 60 HRC при ръба на острието. Традиционната техника на коване, предавана от поколение на поколение от непалските ковачи - ками, помага да се запази еластичността на острието при такава висока твърдост.

В енциклопедичната статия се посочва, че кукри са разделени на четири групи:

- Катриморас - богато украсен, церемониален нож.

- Bunspati и Suripati, които се използват само като бойно оръжие, те се характеризират с обикновено тясно острие с една извивка.

- Ang Khola и Bhojpuri се използват като работен инструмент: имат много дебело (до сантиметър) острие, оформено като широк лист.

- Janawar Katne - специален вид кукри, с дължина най-малко 40 см и с по-малко дебело острие.

Здравейте! Най-накрая стигнах до писането за Khukri. Дълго време се канех и дори планирах тази статия да бъде една от първите, публикувани на сайта, но по различни причини пиша едва сега. И така, какво е хукри? Между другото, как се произнася правилно? хукриили кукри? В много съвременни източници често се среща вторият вариант, но по-скоро не е правилен, тъй като човек, когато превежда особени езикови термини, следва пътя на опростяване и в резултат на това не съвсем точни интерпретации на същия термин или име се появяват, което допълнително води до объркване и спорове. Думата кукри всъщност има малко по-различно значение и служи като име на емблемата " кукри“, което означава знак за сила, безмилостност и победа. Представлява два къси извити меча, кръстосани помежду си.

Сега помислете за ножа khukri, традиционен непалски нож, прочут с използването му от гурките, непалските командоси, които са служили в британската армия. - това е режещо острено оръжие, използвано и в ежедневието. По своя уникален дизайн и церемониални и духовни аспекти, khukri е подобен на Японска катана . В допълнение, khukri, като Катана, е използван в битки по време на Втората световна война и се използва и до днес, като военно оръжие на въоръжение, което не се е превърнало в сувенирно и наградно оръжие, като кинжали, протазани или саби.

В Непал има специална легенда за произхода на Хукри. Според тази легенда още в древен Непал човек видял необичаен ястреб в небето. Крилата на този ястреб са сърповидни, разширяват се към средата и се стесняват под формата на връх. Човекът се интересуваше много от тази сложна форма и в бъдеще започна да използва тази форма, когато създава оръжия с острие под формата на крилата на този ястреб. Разбира се, това е само легенда, така че сега е време да се обърнем към историческите факти за произхода на непалския нож.

Има две основни исторически версии за произхода хукри. Според една версия на това се приписват войските на Александър Велики, нахлули в индийската област през 334-327 г. пр. н. е. Воините бяха въоръжени къси извити мечове, Наречен -

Друга версия гласи, че извитата форма на острието с заточване от вътрешната страна е пренесена в Гърция от Африка през VI век пр.н.е., а оттам се разпространява в Близкия изток, Балканите и отвъд, оказвайки влияние върху развитието на редица ножове. и мечове с характерни форми.

Във всеки случай хукри е дошъл до наши дни от древни времена с малка или никаква промяна. В момента са известни екземпляри, датиращи от ХV век, които се намират в музеи, а по-ранни екземпляри просто не са оцелели до наши дни.

Както беше отбелязано по-рано, най-ярката асоциация при споменаването на хукри е непалските воини - гуркха. Именно благодарение на тях Khukri стана известен в Европа и Америка. Трябва да се отбележи, че тези непалски воини никога не са се подчинявали на нашественици през цялата история. Тяхното безстрашие и дори безумно подчинение на заповедите са легендарни. Дори когато британските войски на Нейно Величество по време на кампанията в Източна Индия свалиха цялата си сила върху непалския народ, гурките оцеляха, а самите британци признаха, че е невъзможно да ги завладеят. След това гурките са поканени да влязат на служба в кралството, а от 1850 г. части на непалските гурки официално влизат в британската армия. Британското правителство от своя страна плаща на Непал за използването на техните войници. Повече от сто и петдесет години те са на служба на Великобритания, участвайки във всички въоръжени конфликти.

По време на десанта в Нормандия гурките се показаха като безстрашни и изпълнителни воини - те, следвайки заповеди, безпрекословно скочиха във водата, въпреки че мнозина дори не знаеха как да плуват, атакуваха укрепени позиции с безстрашен дух, боен вик и , разбира се, Хукри. По време на конфликта във Фолклендските острови, през 1982 г., аржентинските воини започват да се предават веднага щом научават, че са пристигнали части на гуркхите с Хукри.

Към днешна дата Khukri е на въоръжение не само в непалската армия, но и в полицията, като за пореден път доказва своята надеждност и лекота на използване.

Традиции, повлияли на дизайна на хукри.

Днес има голямо разнообразие от разновидности на хукри. Освен това днес хукристана толкова популярен, че много производители, главно от САЩ и Германия, произвеждат модерни реплики на това легендарно оръжие. От сортовете могат да се отбележат:

  • ан-хола
  • Читланг
  • панавал
  • Сирупати
  • Ганджаола

По принцип разнообразието на хукри се дължи на факта, че непалските ковачи от различни кланове предават своите традиционни форми и производствени тайни от поколение на поколение.

Благодарение на уникалния дизайн, Khukri може да кълца, реже, да действа като чук. Балансът на острието ви позволява да хвърляте Khukri на къси разстояния. Помислете за дизайна на класическия традиционен хукри, показан на фигурата.

Основни елементи:


Традиционният Khukri има не само променливи ъгли на заточване, но и зоново втвърдяване. Острието е по-меко при дупето и се втвърдява, когато се приближи до острието. Обикновено стойностите на твърдостта са както следва: на дупето - 48-57HRC, по-близо до ръба на острието достига 60-62HRC. Характеристиките на традиционното коване, предавани от поколение на поколение, позволяват да се поддържа с такава твърдост еластичността на острието. Самото острие е изковано ръчно от висококачествена пружинна стомана.

В съвременното производство се използва хукри пружинна стомана 1095 и 5160 . Суровината са пружините на тежките камиони и автобуси, след това немските автомобили, а след това и японската автомобилна индустрия.

Khukri дръжкитрадиционно изработено от палисандрово дърво или рог на воден бивол. Дръжките могат да бъдат украсени с дърворезби, различни символи или изображения на божества. Всичко това дава на хукри още повече сила по отношение на магията.

В ножницата, обикновено изработена от кожа и обшита с метал или месинг, освен основното острие, има и два малки спомагателни инструмента. Те се наричат карта- служител за малки работни места и hakmahили чакмаке просто парче стомана, което служи като Musata, за обличане на режещия ръб, купчиниили фотьойл .

Какво е мит и какво е реалност?

Сега нека разгледаме основните въпроси, които възникват при опознаването на Khukri.

Мит №1.

- това е само оръжие и никога не се използва в домакинска работа. В действителност нещата са малко по-различни. Това се отнася само за благословените хукри. Без него няма ограничения за употреба. В Непал хукри често се използва от месари за клане на трупове. Khukri се използва и като мачетеза борба с плевелите. Има дори специален вид Khukri - ганджаола, което в превод означава нож за коноп, който е основният плевел на Непал.

Мит №2.

Воин гурка може да отсече главата на бивол с хукри с един удар. В действителност, по време на традиционната церемония в чест на богинята Дурга, едно от въплъщенията на богинята Кали, се извършва ритуално жертвоприношение, при което най-опитният боец ​​в боравенето с хукри трябва да отсече главата на бивол с един удар. Ако ударът е успешен, тогава цялата година за целия отряд ще бъде успешна. Трябва да се отбележи, че за жертвоприношението се използва специален ритуал хукри, много по-голям и по-тежък от тези, които са на служба при гуркхите.

Мит №3.

Ако воин извади хукри от ножницата, той непременно трябва да го поръси с кръвта, ако не на врага, то поне своята. Реалността. Това е вярно, но с една поправка - само ако гурките и неговите хукри са преминали церемонията на смъртта, проведена в навечерието на битката. Ако хукрито не е благословено в съответствие с ритуала, тогава може да се използва като домакински инструмент, да се почиства, заточва и т.н. без да пролива кръв.

Мит номер 4.

Автентичният хукри може да се купи само в Непал. Реалността. В момента много компании се опитват напълно или частично да възпроизведат дизайна на Khukri в своите модели ножове за оцеляване. Въпреки това, нито една западна компания, с малки изключения, не е напреднала по-далеч от възпроизвеждането на формата на острието. Понастоящем традиционните хукри се изнасят от Непал от две големи фирми. Къщата на гуркитеи Хималайски внос. По принцип продуктите на тези фирми се предлагат в САЩ и в по-малка степен в Западна Европа. В Непал пазарът е наводнен от евтини занаяти, предназначени за туристи и подходящи само за декорация на интериора.

Е, нашата уводна статия приключи. За вас е подготвена много интересна информация по тази тема, която скоро ще бъде публикувана на сайта. Междувременно се абонирайте за новините и се присъединете към моята група

Кукри(Kkhukri, Kukuri) - легендарният непалски нож, или по-скоро ужасна смесица от брадва, нож и мачете. Отличителна черта на кукри е извитата форма на острието и центърът на тежестта, изместен напред. Острието наподобява "крило на сокол" и има заточване от вътрешната страна. Кукри е един от най-древните видове клинови оръжия, възрастта му може да се брои от 4-ти век пр.н.е., когато войските на Александър Велики „донесат“ подобна форма на нож в Непал, където се вкорени почти непроменен и кури се превърна в наистина култово оръжие. Днес кукри е на служба в непалската армия и полиция, както и в бригадите на гуркхите на Чуждестранния легион.

Извитата форма придава на кукри отлични свойства, когато се използва като инструмент за рязане. Това свойство на кукри се постига благодарение на големия момент на инерция поради неговата дебелина и маса, както и поради изместения център на тежестта и наклона на режещия ръб. Има комбинация от нарязване и режещ удар, като с най-малко усилия се получава своеобразно и ефективно рязане с "издърпване".

Освен приложните си свойства, кукри носи и дълбоки символични и религиозни нюанси.

  • И така, формата на полумесец на ножа наподобява полумесец - символът на Непал;
  • Долът в дупето се нарича „Мечът на Шива” и освен реброто за втвърдяване, дава на ножа силата на бог Шива;
  • Пръстените на дръжката, освен че подобряват сцеплението с мокра длан, символизират намотките на вселената;
  • Занитения дръжка, който перфектно фиксира дръжката, се нарича "Окото на Шива";
  • Изрезът с форма на омега на острието до дръжката заслужава специално внимание - това е характерна черта, която има истински непалски кукри. Този прорез се нарича "Чо". Ако "Чо" има отворена форма, тогава това е "Зъбът на Шива", ако "Чо" е в тялото на острието и не влиза в контакт с режещия ръб, тогава това е "Следата от свещената крава". От гледна точка на физиката, този зъб облекчава огромни динамични натоварвания при използване на нож, като увеличава площта на най-напрегнатата точка на острието и в резултат на това намалява концентрацията на напрежение в метала, което намалява възможността за счупване до нула. В началото на двадесети век американците направиха партида кукри без този зъб - и почти всички ножове се счупиха на това място при сериозни натоварвания.

Ако възнамерявате купи кукри, тогава можем да предложим два вида изпълнение на този нож:

  • Класически кукри, един от най-"тичащите", налични за продажба -Махакали непалска реплика от Втората световна война
  • И сгъваеми (!) кукри - Rajah-II от Cold Steel. Тази гънка при отваряне не отстъпва много на класическите кукри. Освен това издухва добре всичко по пътя си, като в същото време се носи в джоб.

Производството на кукри в Непал е непроменено от 11 век - това е вековна технология и изцяло ръчна изработка. Ножовете се изработват по занаятчийски начин, но трябва да се отдаде дължимото на умението на непалските ковачи. Параметрите на ножовете могат да „вървят“, но кукрисите изпълняват функциите си перфектно. Остриетата използват високовъглеродна стомана, като правило се взема автомобилна пружина. Коването се извършва по обичайния начин - детайлът се нагрява върху въглища и след това се вземат на работа ковачи и чукове. Всички остриета са с двузонно закаляване - прикладът е закален до 35-40 HRC, режещият ръб е с 56-57 HRC. Благодарение на това закаляване, ножът има идеални характеристики - острието в дупето е вискозно и пружинира добре, острието продължава да се заточва забележително.

Дръжката на кукри е изработена от рог на воден бивол или дърво.
Ножницата също е дървена, покрита с кожа.

Комплектът кукри включва два помощни ножа - картаи чакмак. Karda е малък служебен нож, използван за малки работи. Чакмак, поради по-твърдото си втвърдяване, се използва за полска обработка на големи кукри и като стомана.

Традиционно кукри се разделя на три вида:

Сирупати - по-елегантен и остър, използван като военно оръжие,
- AngKhola - има по-дебел дупе, използва се като домакински инструмент,
- Катриморос - голям и богато украсен нож, използван като ритуален нож.

Според вярванията на гуркхите - кукри, извадени от ножницата, задължително трябва да пият кръв. Ето защо, гуркхите, ако извадят нож, който не е в битка, преди да го върнат в ножницата, правят малък разрез на пръста си.

Според действащото руско законодателство Кукри, поради отклонението на приклада спрямо дръжката, НЕ е оръжие за хладно.


Масивният нож кукри, извит като ятаган, е изкован в Непал от незапомнени времена. Историците все още спорят откъде идва този вид острие в далечна планинска страна. Някой смята, че те са донесени от Монголия през 12 век пр. н. е., други свързват появата на кукри в Непал с кампаниите на Александър Велики. Има версия, че формата на острието е заимствана от древните перси. Някои от най-древните ножове кукри, оцелели до наши дни, датират от 15-16 век сл. Хр. (музейни експонати в Катманду). Кукри се използва в Непал като земеделски инструмент, неизменен атрибут на ловец, бойно острие.

Съвременната слава и популярност на ножовете кукри донесе историята на планинците от гуркхите (или гуркхите), които станаха известни като безстрашни воини и ненадминати майстори на ръкопашен бой със смъртоносните си ножове. Преди повече от сто и петдесет години, по време на британската експанзия в Непал, британците се сблъскват с гурките и... въпреки численото превъзходство и огромната разлика в класа на оръжията, те не могат да завладеят малка държава в Хималаите.

Гурки в служба на Нейно Величество

Използвайки древната мъдрост „ако не можеш да победиш врага, стани негов приятел“, Англия сключи мир с Непал и покани гуркхите в редиците на въоръжените сили на Нейно Величество, основавайки легендарните полкове на стрелците на гурките. Високите бойни качества, морал и постоянство при изпълнение на заповедта от гуркхите скоро превърнаха непалските полкове на Великобритания в елита на армията. По време на първите мащабни (и не по-малко кървави) битки от 1814-1815 г. гуркхите се покриха със слава. От тогава до наши дни над 200 000 гурки са се биели в редиците на британските въоръжени сили – в Първата и Втората световни войни, Малайзия и Хонконг, на островите Борнео, Кипър, Фолклендските острови, Афганистан и Балканите. През годините на служба бойците от полковете на Гурките са награждавани многократно, включително тринадесет пъти с Викториански кръст - най-високият военен орден на Великобритания. След сключването на споразумението от 1947 г. между Индия, Англия и Непал, четири полка гуркха са прехвърлени на британската армия от индийските въоръжени сили, образувайки бригада гуркха. Все още се смята за една от най-добрите военни части на Foggy Albion днес.

Кукри - смъртоносното оръжие на Гурка

В допълнение към класическата щурмова пушка, оръжията на боеца от полка Gurk включват извит нож кукри. Както преди стотици години, бойците на Гурка предпочитат да използват изделията на занаятчии от селата на родината си, така наречените „ками“. Трябва да се отбележи, че през цялата история на тяхното използване в битки, занаятчийските бойни кукри никога не са се счупили. Общоприето е, че майсторът, изработвайки това смъртоносно оръжие, влага допълнителна сила в него.

Воините гуркха отдавна са обучени в специален стил на ръкопашен бой, използвайки безмилостното си острие. Един точен удар с нож кукри е в състояние незабавно да убие врага или да отсече крайника му.

Ножът кукри има форма, подобна на класическия ятаган (но намален по размер): острието, изковано от едно парче стомана, се огъва като бумеранг (отвън). Огъването се прави под определен ъгъл, а острието, разширяващо се от мястото на завоя, е направено под формата на лист от дървото Сиру (тесен клиновиден лист). Огъването, центърът на тежестта, изместен към острието, голямата ширина на острието - всичко това допринася за огромно увеличаване на силата на удара (според експертите силата на умело нанесен удар с нож кукри се увеличава повече от седемнадесет пъти). Освен това при рязане с този нож, поради наклона на режещия ръб, се комбинират режещи и режещи удари (т.нар. рязане с издърпване), което значително засилва крайния ефект.

Ножът е със солидна тежест (от 500 грама до 1,5 кг) и в ръката, особено при извършване на резки движения, не е напълно предвидим. Както каза един от майсторите по фехтовка: кукри не са оръжия за аматьори! Но в ръцете, които владеят това острие до съвършенство, кукри е наистина много мощно оръжие. Разбира се, за качеството и достойнствата на всеки нож може да се съди по материала, от който е направен.

Истинският кукри може с един удар да отреже ствола на дърво с дебелина колкото ръката на възрастен мъж, да реже стоманена тел и да удари голям звяр на място. От историята на Непал е известно, че този нож, освен широкото му използване като земеделски инструмент и бойно острие, е бил използван и в ритуални действия: те са клали жертвен добитък, отрязвайки главите им. Една от историите, разказана от воин от Гурка (вече пенсиониран в този момент) разказва как разярен слон е бил бит с помощта на кукри. Безстрашният воин се шмугна между краката на побеснялото животно и с няколко удара на мълния преряза сухожилията, лишавайки гиганта от подвижност. И тогава с един прецизен удар той отвори артерията близо до главата. Преценете сами в какво страхотно оръжие може да се превърне кукри в способни ръце!

Производство на кукри: Индия и Непал

Качеството на ножовете кукри, произведени в Непал, е двусмислено - градските и селските магазини на страната са затрупани с евтини сувенири, направени от обикновени фитинги. Ножовете с добро качество все още се коват от селски ковачи, има и промишлено производство на доста функционални продукти. А за истинските ценители на уникалното непалско острие се предлагат истински занаятчийски модели, изработени ръчно по древна технология. Кукри се произвеждат и в Индия - както ръчно, така и серийно, във фабрики.

Широко разпространеното непалско производство на ножове с кокалчета всъщност изисква много умения и опит. Ножовете са изработени от въглеродна стомана чрез коване, придавайки на детайла желаната конфигурация. Особено бих искал да отбележа специалната зона за втвърдяване - режещият ръб след загряване на острието се излива (много прецизно и дозирано) с струя вода, достигайки твърдост от 55–58 единици по Рокуел, след което ножът се охлажда плавно до желаната температура и чак тогава се втвърдява напълно от майстора. Благодарение на твърдия режещ ръб и мекия приклад (втвърдяване до 35–48 единици Rockwell), кукрито реже перфектно, не се притъпява, пружинира и задържа товара перфектно.

Острието кукри има любопитна подробност - прорез с шип, под формата на подкова в долната част на острието при предната глава на дръжката (нарича се още зъб на Шива). Този индуистки (с един поглед) елемент на ножа е много важен. По време на нарязващи удари върху твърда повърхност (дърво, кост), острието изпитва много тежки натоварвания. Прорезът с форма на подкова е един вид разпределител на напрежението. Той предпазва най-уязвимата точка на острието от образуване на пукнатини и дефекти. Човек може само да бъде изненадан от древните непалски майстори, които „знаеха” до съвършенство здравината на материалите.

Дръжките на Kukri са изработени от дърво, рог на воден бивол, а пластмасата понякога се използва в индустриални модели. Кукри са снабдени с ножници от дърво, кожа или оникс. Някои ножници са с богата украса. Прието е да се носят кукри на колан - панталон или рамо. В маршовия вариант ножът се носи на гърба. Пълноценният непалски кукри е оборудван с два (понякога има повече, до шест) малки ножа - единият с острие от твърда, закалена стомана, наречен "чакмак" (Чакмак), вторият с острие от по-мека метал, наречен "карда" (Karda). С масивен нож режещият ръб на кукри се коригира в полеви условия, докато вторият играе ролята на спомагателен, домакински инструмент.

Видове непалски кукри

Класификацията на ножовете кукри е доста сложна, тъй като както в Непал, така и в Индия се произвеждат много различни модели (по размер и нюанси на външен вид). И се прави на ръка. Следователно дори ножовете на един майстор имат разлики. Но все пак има няколко от най-популярните и често срещани модели.

Бходжпур

Това е тежък модел, най-подходящ за селски труд и домакинска употреба. Острието кукри бходжпур достига 8-10 мм в дупето, има широк „корем“ и голям (до 40 градуса) завой. Ножовете от този дизайн са били използвани и от редовните войски през 19-ти и началото на 20-ти век. Счита се за най-универсалния модел.

Сирупати

Кукри сирупати е много по-лек и по-тънък от бходжпур. Именно този модел има острие, подобно на листата на непалското дърво Сиру. Ножът е много удобен и елегантен. Острието има по-остри (в сравнение с Бходжпур) спускания, има дори долини. Използва се както от местното население, така и от военни, полицаи, пожарникари. Майсторите на бойните изкуства, които разбират съвършенството на древната битка на кукри, също предпочитат ножовете сирупати.

Ангхола

Буквално името на този кукри се превежда като "вдлъбнат гръб". Основата на острието на този нож е по-тънка от първите два модела, центърът на тежестта е изместен още повече към върха. Ъгълът на завоя е дори по-голям от този на бходжпура. Ножът е чудесен за кълцане.

Батавал (Бутевал)

Името на ножа идва от думата "бата" - шарка. Това е церемониален преден кукри. Острието със сигурност е украсено с елегантни орнаменти, дръжките могат да бъдат направени от сребро и дори злато. Оборудван с ножница за зашеметяващи довършителни работи. Гуркхски воин получава такъв нож като подарък, когато се пенсионира.